Analiz: Soros altını rüyadan uyandırdı mı?
-
Milyarder yatırımcı Soros'un altın satışları, kıymetli metalin 12 yıllık yükseliş trendinin azaldığını ortaya çıkardı; yatırımcılar Şubat ayında 5.4 milyar dolarlık altın varlığı sattı; uzmanlar altının gidişatını BloombergHT.com Editörü Süheyla Yılmaz'a değerlendirdi
Altın son 25 yılın en kötü başlangıcını yaparken yatırımcı satışlarının rekor seviyeye çıkması, sarı külçenin 1. Dünya Savaşı'ndan beri en uzun rallisini sonlandırdığına dair endişeleri pekiştirdi; uzmanlar altına dair görüşlerini BloombergHT.com Editörü Süheyla Yılmaz'a değerlendirdi.
Bloomberg veri tabanına göre yatırımcılar şubat ayında 5.4 milyar dolara tekabül eden 106.2 ton altın ETF'si sattılar. Daha sonra ise 26.1 ton satış gerçekleşti. Milyarder George Soros'un ise en büyük altın deskteli ETF'deki varlıklarını geçtiğimiz çeyrekte yüzde 55 azalttığı biliniyor. Bu gelişmeler ise "Soros altını rüyadan uyandırdı mı?" sorusunu akıllara getiriyor.
-Kalyoncu: Altın önümüzdeki dönem ABD istihdam verilerine çok duyarlı olabilir
Garanti Bankası Altın Piyasaları Uzmanı Alper Kalyoncu altın satışlarının Soros'un ardından gerçekleştiği görüşüne katılmazken satış gerekçesine ABD tahvil faizlerindeki yükseliş ve işsizlik verilerindeki iyileşme beklentisi ile FED'in gevşek para politikasını sonlandırabileceği beklentilerinin hakim olduğunu düşünüyor.
"Altın önümüzdeki dönem ABD istihdam verilerine çok duyarlı olabilir." diyen Kalyoncu, "Üst üste gelecek 3-4 aylık iyileşen işsizlik oranı verileri altında satışı hızlandırabilir. Ancak 1,535 usd üzerinde kalındıkça yükseliş trendinin devam edeceğini düşünüyorum." yorumunda bulunuyor.