Advertisement

Rusya'nın tahıl ürünlerine getirdiği ek ihracat vergileri ve 1 Nisan'da uygulamaya başlayacağını açıkladığı 'formüle dayalı tahıl ihracat mekanizması'nın ardından benzer bir açıklama da Arjantin'den geldi.

Arjantin Başbakan Yardımcısı Cecilia Todesca, "Arjantin hükümeti, yüksek enflasyonu kontrol etme çabalarının bir parçası olarak gıda ihracatına uygulanan vergileri artırma olasılığını dışlamıyor" dedi.

Başta mısır ve soya olmak üzere tarım emtia ihracatında önemli bir yere sahip olan Arjantin'de tüketici fiyatları geçen yıl yüzde 36'nın üzerinde arttı.

Reuters'in haberine göre bir radyo programına katılan Todesca, hükümetin gıda ihracatı üzerindeki vergileri daha da artırıp artırmayacağı sorusuna "Hiçbir şeyi göz ardı etmiyorum" cevabını vererek, "O kadar çok aracımız yok ve sahip olduğumuz her şeyi kullanmalıyız" yorumunda bulundu.

Son aylarda uluslararası soya fasulyesi ve mısır fiyatları son yılların en yüksek seviyelerine ulaştı. Dünyanın en büyük üçüncü mısır ihracatçısı olan Arjantin, hayvancılık yemi açısından önemli bir hammadde olan soya küspesinde de en büyük uluslararası tedarikçilerin başında geliyor.

Hatırlanacağı üzere geçen ay Arjantin hükümeti, yerel gıda fiyatlarını düşürmek amacıyla mısır ihracatını sınırlamak için harekete geçti ancak tarım sektöründen gelen protestoların ardından söz konusu kısıtlama hamlesinden vazgeçildi.