Advertisement
HABERLER ABONE OL

Asgari ücrete ara zam oranı belli oldu. 1 Temmuz itibariyle asgari ücret yüzde 34 artışla net 11 bin 402 TL olarak belirlendi.

Asgari ücrete ara zam için taraflar üçüncü kez bir araya geldi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun asgari ücrete yapılacak ara zam oranını belirleme çalışmaları kapsamında yapacağı toplantı 11:00'de başlamıştı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, komisyonun asgari ücrete yapılacak ara zam kararını kamuoyuyla paylaşmak üzere kameraların karşısına geçti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan toplantı sonrasında yeni asgari ücreti duyurdu. Işıkhan, "Asgari ücret tespit komisyonu çalışmalarını sonlandırdı. Asgari ücreti hem işçimizi, hem de istihdamı koruyacak bir düzeyde tespit ettik. Yeni asgari ücret uzlaşmayla belirlendi. Brüt asgari ücret 13 bin 414 lira, net asgari ücret 11 bin 402 lira olarak belirlenmiştir. Geçtiğimiz 6 ayda 400 TL olarak uyguladığımız asgari ücret desteğini önümüzdeki 6 ayda 500 lira olarak uygulamaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Dolar cinsinden zirve seviye

Yılın ikinci yarısında uygulanacak net asgari ücret güncel dolar kuru üzerinden hesaplandığında 483 dolar olarak kaydedildi.

Böylelikle asgari ücretin dolar cinsinden değerinde rekor seviye kaydedildi.

TÜRK-İŞ/Atalay: Enflasyon durmadığı müddetçe zammın bir anlamı yok

TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantısı’nın ardından asgari ücret ara zammı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Atalay şunları belirtti: Geçen sene Temmuz ayında yüzde 30 civarında bir ara zam olmuştu. Bu sene yüzde 34 oranında bir ara zam oldu. Enflasyon durmadığı müddetçe zam almanın bir anlamı yok. Türkiye’de yaşıyoruz ve Türk parası üzerinde konuşuyorum. Şu an 486 dolar, belki asgari ücret tarihinin dolar üzerinden bakıldığında en düşük rakamı. Bu mükemmel bir şey değil ama bugünün şartlarında yapılması gereken buydu. Geçen dönem ben Aralık ayında imzalamamıştım. Bu dönem Komisyonla oturduk ve beraber mutabakat sağladık.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "yeni asgari ücret" paylaşımı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, işçi ve işveren tarafları başta olmak üzere, uzlaşı kültürü içinde asgari ücretin belirlenmesinde emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür etti.

Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Asgari ücret, temmuz ayından itibaren net 11 bin 402 lira olarak uygulanacaktır. Milletimize hayırlı ve uğurlu olsun. İşçi ve işveren tarafları başta olmak üzere, uzlaşı kültürü içerisinde asgari ücretin belirlenmesinde emeği geçen tüm paydaşlara milletim adına teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Süreç 13 Haziran'da başlamıştı

Asgari ücrete ara zam için görüşmeler 13 Haziran'da başlamıştı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğindeki toplantı sonrası yapılan açıklamada Türk-İş Heyet Başkanı Veli Solak, "Masada herhangi bir rakam yok. Hayat koşullarına, enflasyona, zamlara uygun bir rakam ortaya çıkartılmalıdır" demişti.

İkinci toplantı ise 19 Haziran'da gerçekleştirilmişti. Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl'ın başkanlığında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğindeki toplantıya, işçi kesimini temsilen TÜRK-İŞ, işveren kesimini temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyeti katılmıştı.

Asgari ücrette kim, ne talep etmişti?

Asgari ücrette ara zam görüşmeleri başlamadan önce kamuoyunda bazı rakamlar gündeme gelmişti.

Önceki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in asgari ücrete Temmuz zammı için “Aşağı yukarı 500 dolar bazında bir oran olacak” ifadelerini kullanmıştı.

Eski bakanın bu açıklamasının ardından kamuoyunda asgari ücretin dolar bazında ele alınması eğilimi öne çıkmıştı.

Türkiye İhracatçılar Meclis (TİM) Mustafa Gültepe de asgari ücret ile ilgili Habertürk yayınında yaptığı değerlendirmede 300-400 dolarlık seviyenin korunması gerektiğini ifade etmişti. Gültepe "Asgari ücretin 500 dolar olduğu noktada firmaların rekabetçiliğini koruyabileceği teşvikler ortaya konması lazım” açıklamasında bulunmuştu.

Dolar bazında asgari ücretin ele alınmasına iş dünyasından karşı çıkışlar da geldi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, "Türkiye’de asgari ücret Türk lirası bazında güncellenmelidir. Türkiye’deki istatistikler, rakamlar dikkate alınarak bu yeni rakam oluşturulmalıdır. Yabancı para birimine bağlı olarak bir asgari ücret güncellenmesinin son derece sakıncalı olduğunu ve kesinlikle doğru olmadığını düşünüyorum" dedi.

Bloomberg HT yayınına katılan Avdagiç, asgari ücrette ara zamda 6 aylık enflasyona vurgu yapmıştı.

TİSK Başkanı Burak Akkol da yaptığı açıklamada, enflasyonun düşmesine karşın asgari ücretin güncellenmesini desteklediklerini, ancak Türkiye Cumhuriyet'inde yaşadıklarını ve TL konuşulacağını ile getirmişti.

Yeni asgari ücret yaklaşık 7 milyondan fazla çalışanı doğrudan etkilemesinin yanında, yasal mevzuattaki birçok düzenlemede ölçü olarak kabul edilmesi bakımından da toplumun tamamına yakınını ilgilendiriyor.

Yeni asgari ücret rakamıyla işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, genel sağlık sigortası (GSS) primleri, askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri ve asgari ücretlinin rapor ücretinin de aralarında olduğu birçok kalem 1 Temmuz itibarıyla değişecek.

İşsizlik ödeneği arttı

Yeni asgari ücretten etkilenen kalemlerin başında gelen işsizlik ödeneğinde sigortalının son 4 aylık prime esas kazançları dikkate alınıyor.

2023 yılı Temmuz ayı ve sonrasında en az 4 ay çalışan bir işçi için; işsiz kalması ve gerekli şartları taşıması halinde işsizlik ödeneğinin alt sınırı asgari ücretin yüzde 40'ı, üst sınırı ise yüzde 80'i olarak hesaplandığı için yeni asgari ücretle işsizlik ödeneğinin en düşüğü 5 bin 325 lira, en yükseği ise 10 bin 650 lira şeklinde uygulanacak.

Kıdem tazminatı 13 bin 414 lira

Asgari ücretli bir çalışan, bir yıllık çalışmasının karşılığında brüt asgari ücret tutarında kıdem tazminatı hak ediyor. Yeni asgari ücretle çalışanın yıllık kıdem tazminatı 13 bin 414 liraya yükseldi.

GSS için 402 lira ödenecek

Yeni asgari ücret artışı GSS primlerini de etkiledi. Hastanelerden ve sağlık kuruluşlarından yararlanmak için brüt asgari ücretin yüzde 3'üne karşılık gelen 402 lira 44 kuruşun ödenmesi gerekecek.

Bu rakamın ödenmesiyle kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler de sağlık hizmetinden yararlanacak. Gelir testine gidilip hanedekilerin kişi başı gelirinin brüt asgari ücretin üçte birinden yani 4 bin 471 liradan az hesaplanması durumunda ise GSS primleri devlet tarafından karşılanacak.

Staj ücretleri de arttı

İşletmelere staja giden lise ve üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni asgari ücretle yükselecek. Bu rakam, 2023 yılının ikinci altı ayı için belirlenen net asgari ücretin yüzde 30'u olan 3 bin 420 lira olacak.

Staj yapanların ücretleriyle ilgili işverenlere devlet desteği de sunuluyor. 20'den az çalışanı olan iş yerlerinde işverene devlet tarafından sağlanacak destek tutarı stajyere ödenmesi gereken en az ücretin üçte ikisi olan 2 bin 280 lira iken, 20 ve üzeri çalışanı olan iş yerlerinde 1140 lira olarak uygulanacak.

Bunların dışında, yeni asgari ücret rakamıyla askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primleri, asgari ücretlilerin rapor ücretlerinin de aralarında olduğu birçok kalemin rakamları da değişti.

İhracat birliklerinin temsilcileri, brüt 13 bin 414 lira, net 11 bin 402 lira olan yeni asgari ücret rakamına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİ( Yönetim Kurulu Başkanı Tecdelioğlu, yazılı açıklamasında, "Enflasyon yolunda beklentilerin karşılandığı bir artış oldu. Çalışanlarımızın yaşam şartlarını iyileştirmek için de olumlu olduğunu düşünüyoruz. Bu artışın aynı zamanda iç piyasada da bir hareketlilik getireceğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

İstanbul Tekstil ve Ham maddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz ise asgari ücret artışının hayırlı olmasını dilerken, çalışanların refah seviyesinin artırılması için yapılan artışı önemli bulduklarını ancak işveren tarafında da bu artışların üretim maliyetlerine kaçınılmaz olarak etkileri olduğunu belirtti.

"İşçilerin ödediği vergiden kesinti yapılmısın"

Bir diğer husus olarak deprem bölgelerinde tam kapasite devreye giremeyen işletmelerin bulunduğunu kaydeden Öksüz, söz konusu bölgede istihdamı artırmak üzere işçilerin ödedikleri vergiden kesintiler yapılmaması gerektiğini, çalışan başına 500 TL olarak sağlanan prim desteğinin 1.000 TL’ye çıkarılmasının da emek yoğun sektörlerin rekabetçiliğini artıracağını dile getirdi.

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı da, "Açıklanan yeni asgari ücretin hayırlı olmasını diliyorum. İhracatçılar olarak döviz kurlarında da bir yükseliş beklentimiz var. Kur yerinde durup enflasyon yükseldiğinde, bu kez fiyat tutturmakta zorlanıyoruz. Maliyetleri tutturamıyoruz. Enflasyondaki artışın devam ettiği noktada yapılan zammın da etkisinin azalacağını düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"Asıl sorun enflasyon"

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Güven Karaca ise çalışanlar ne kadar güçlü olursa üretimin de o kadar güçlü olacağını ancak asıl sorunun enflasyon olduğunu kaydetti. Karaca, "Enflasyonun çözülemediği noktada asgari ücret artışları, dünyada resesyon olduğu bu ortamda işverenin maliyetlerine yansıtamadığı bir kalem, çalışanın ise geçici süre memnun olacağı bir hamle olarak kalacaktır." ifadelerini kullandı.

"Döviz kurlarında artış gerekiyor"

İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hayri Diler ise yeni asgari ücretin hayırlı olmasını dilerken, bu artışla birlikte aynı zamanda enflasyonun da dizginlenmesi gerektiğini dile getirdi.

Diler, "İhracatçılar olarak döviz kurlarında da bir yükseliş olması gerektiğini söylemeliyiz. İhracatçılar olarak kurların uzun süredir aynı kaldığı ortamda, artan TL maliyetlerle zarar ettiğimizi de belirtmeliyim. Çalışanlarımızın alacağı ücretlerle refaha kavuşması en büyük temennimiz ancak üreticiler olarak artan TL maliyetlerimizin de dikkate alınmasının büyük önem taşıdığına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.