Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, yatırımcıların dikkatlerini tüm dünyada ekonomilerin yeniden açılmalarına ilişkin işaretlere ve ABD ile Çin arasında artan gerilime çevirmeleri ile birlikte karışık bir seyir izledi.

Hong Kong hisse senetleri, Çin'in kentte muhalif hareketleri durdurmak için harekete geçmesini protesto eden toplulukla polis arasında çıkan çatışmanın ardından Cuma günkü düşüşünü sürdürdü. Tokyo, Sydney ve Seul piyasalarında işlem gören hisse senetleri yükselirken, Şanghay hisseleri dalgalandı. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları ise, spot endekste Cuma günü görülen yükselişin ardından hafifçe tırmandı.

İşlem hacimleri ABD, İngiltere ve Singapur piyasalarının tatil dolayısıyla kapalı olması nedeniyle düşük kaldı.

Virüs cephesinde, Japonya'nın Pazartesi günü Tokyo ve yakın çevresinde olağanüstü hal durumunu kaldırması bekleniyor. Avustralya'da daha fazla çocuk eğitime başlarken, İtalya'nın virüsten en fazla etkilenen kuzey bölgesinde ilk kez ölüm gerçekleşmedi. Öte yandan, ABD, vaka sayısında en yüksek ikinci seviyeye ulaşan Brezilya'dan ülkeye girişleri yasakladı.

Sydney'de AMP Capital Investors Ltd. yatırım strateji müdürü Shane Oliver, "Piyasalarda toparlanmaya yönelik bir büyük tehdit, ABD ile Çin arasındaki ağız dalaşının artması," dedi ve "Dikkatler, gelişmiş ülkelerde Kovid-19 vakalarının yavaşlamakta olduğuna ilişkin işaretlere, tıbbi çözümlerdeki ilerlemelere, ekonomilerin yeniden açılmalarına ve ekonomik faaliyetin artmakta olduğuna ilişkin işaretlere çevrilmeye devam edecek" değerlendirmesinde bulundu.

Piyasalarda son durum:

*S&P 500 Endeksi Tokyo saati ile 13:00'te yüzde 0.3 yukarıdaydı. Spot endeks Cuma günü yüzde 0.2 yükseldi.

*Japonya'da Topix Endeksi yüzde 1.2 yükseldi.

*Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 1 geriledi.

*Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi fazla değişmedi.

*Avustralya'da S&P/ASX Endeksi yüzde 1.5 yükseldi.

*Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.7 tırmandı.