Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupalı regülatörler pandemiden etkilenen şirketlerin olası temerrüt dalgasına ne kadar açık olduğunu anlamak için kredi risklerini dikkatle incelemeye hazırlanıyor.

Bloomberg'e konuşan kaynaklara göre Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa ülkelerinin ilgili regülatörleri BNP Paribas, Deutsche Bank ve Societe Generale gibi bankalardan 2020'deki kredilerle ilgili ekstra bilgi vermelerini talep ediyor. Kaynaklar söz konusu taleplerin olası temerrüt dalgasına karşı durabilmek için alındığına vurgu yaptı.

Daha önce Avrupa Merkez Bankası Denetleme Kurulu Başkanı Andrea Enria mali teşvik programlarının son bulmasıyla pandemiden etkilenen şirketlerin takipteki alacaklarında artış olabileceğine işaret etmiş ve bankaların bu senaryoya karşı hazırlıklı olması gerektiğini söylemişti. Enria, bankaların kredi karşılıkları ve riskleri konusunda kullandıkları bazı yöntemlerle ilgili endişeleri de dile getirmişti.

Analistler Avrupa’nın en büyük bankalarından 10 tanesinin dördüncü çeyrekte 15 milyar dolar ek karşılık ayırdığını tahmin ediyor. Buna karşılık Amerikan bankaları aynı çeyrekte daha önce ayırdığı karşılıkları serbest bırakarak karlılıklarını artırdı.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Frank Elderseon pazartesi günü Avrupa Parlamentosu’na yaptığı açıklamada “Bankaların risk profillerinin zayıf görülmesi durumunda ek sermaye yeterliliği getirmekten çekinmeyeceklerini” söylemişti

Banka yetkilileri haberle ilgili Bloomberg'in yorum taleplerini yanıtlamadı.