Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa piyasalarında işlem gören hisse senetleri, bölgede bazı önemli kentlerin Kovid-19 vakalarının artmasından dolayı kısıtlamaları sıkılaştırmasının etkisi ile son üç haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.

Gösterge Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 10:20'de yüzde 2.4 aşağıdaydı ve Ekim ayındaki kazancının neredeyse tümünü sildi. Otomobil ve enerji sektörü hisseleri en fazla kayıp yaşayan grupları oluşturdu. Paris'te sokağa çıkma yasağı getirilirken ve Londra'da kısıtlamalar daha da sıkılaştırılırken, Almanya ve İtalya Kovid-19 vaka sayılarında rekor artışlar olduğunu bildirdi. Almanya'da DAX Endeksi ve İtalya'da FTSE MIB Endeksi, sırasıyla yüzde 3.1 ve yüzde 2.5'lik kayıplarla Perşembe günkü satış dalgasından en çok etkilenen endeksler oldu.

Avrupa hisse senetleri, Ekim ayına güçlü kazançlarla başlamasının ardından son günlerde hızını kaybetti. Stoxx Europe 600 Endeksi şimdi 50 ve 200 günlük hareketli ortalamalarının altında seyrediyor. Önümüzdeeki haftalarda, yatırımcıların önünde ABD'de çıkmaza giren teşvik paketi görüşmeleri, ABD'de seçimler öncesi görülen kutuplaşma ve seçimlere ilişkin beklentiler, üçüncü çeyrekte artış göstermesi beklenen ABD şirket kârları ve Brexit görüşmeleri gibi önemli katalizörler bulunuyor.

CMC Markets analisti David Madden, "ABD'de teşvik paketinin çıkarılamaması, hisse senedi piyasalarının zayıflığı konusunda muhtemelen en temel faktör olacak," dedi ve ikinci sırayı sağlık krizinin ve üçüncü sırayı da Brexit görüşmelerinin alacağını belirtti.

İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 2.4 düştü. İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın Brüksel'de bugün düzenlenen zirvenin ardından, görüşmelerden çekilerek ülkeyi Avrupa Birliği'nden anlaşmasız ayırma (anlaşmasız Brexit) konusunda adım atıp atmama yolunda karara varması bekleniyor. Johnson Çarşamba günü geç saatlerde görüşmelerin gidişatı konusunda hayalkırıklığı içinde olduğunu ifade etti.