Avrupa komalık oldu
-
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Avrupa'da bize geçmişte 'hasta' diyenler şimdi kendileri komalık durumdalar. Allah onlara şifa versin" dedi
Avrupa'nın şu anda ciddi krizlerle karşı karşıya kaldığını belirten Çağlayan, "Bu durumda Türkiye dimdik ve sağlam bir yapıdadır. Örnek gösterilen bir ülkedir. Ama Türkiye'nin, her güzelin bir kusuru olduğu gibi cari açık problemi var. Sebebi katma değerli yüksek teknolojili ürün ihracatı yapamadığımız için. Aldığımız sattığımızdan daha fazla olduğu için. Biz 500 milyar dolar ihracatın temel taşlarını bugün burada koyuyoruz.''
-''Avrupa komalık oldu''-
Bakan Çağlayan, Türkiye'nin bugün 28 yaş ortalamasına sahip 74 milyonluk bir nüfusu olduğunu anımsatarak, bunun yanında Avrupa'nın yaş ortalamasının ise 43 ile 45 yaş arasında bulunduğunu, Avrupa'da önümüzdeki 10 yılda bir milyon 600 bin şirketin ikinci nesil olmadığı için kapanacağını söyledi.
Türkiye bugün çok önemli bir konumda bulunduğuna işaret eden Çağlayan, Türkiye'nin iletişimde ulaşımda, her türlü altyapıda 169 üniversitesi ve her yıl 700 bin genç üniversite mezunu ile önemli bir ülke olduğunu belirtti.
Çağlayan, ''Bundan 10 yıl önce IMF'in kapısında 1 milyar dolar borç almak için 'takla atmadığımız' kalmıştı. 1 milyar dolar alınmasa memur maaşları ödenmeyecekti. Bugün, 'IMF kendi yoluna, biz kendi yolumuza gidelim' dedik. Avrupa'da bize geçmişte 'hasta' diyenler şimdi kendileri komalık durumdalar. Allah onlara şifa versin. Tespih tanesi gibi arka arkaya dizildi Avrupa'nın birçok ülkesi. Şimdi biz onlara bir model olduk. Nasıl başardık bunu? İşte kendi gücümüzü kendi imkanlarımızı kullanmaya başladık'' diye konuştu.