Advertisement
HABERLER ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) pandemi acil alım programı çerçevesinde yaptığı tahvil alım hızını geçen hafta düşürdü.

AMB geçen hafta bu program kapsamında 16,9 milyar euroluk alım yaptı. Böylelikle bu program kapsamında son 4 haftanın en düşük varlık alımı gerçekleştirildi.

Tahvil alım hızının gerilemesi yetkililerin getirilere ilişkin uyarılarının ardından geldi.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) yetkililerinin tahvillerle ilgili yönlendirmeleri devam ediyor. AMB üyesi Francois Villeroy de Galhau'nun ardından bir başka üye Fabio Panetta da tahvil getirileriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

AMB Yönetim Kurulu Üyesi Fabio Panetta, devlet tahvil getirilerinde son haftalarda yaşanan yükselişin Euro Bölgesi’nin kırılgan ekonomisine zarar verdiğini ve önlenmesi gerektiğini söyledi.

Panetta: Getiri eğrisindeki dikleşmeye direnmeli

Panetta, “Nominal GSYH ağırlıklandırılmış getiri eğrisinde gördüğümüz dikleşme istenmeyen bir durum ve buna direnilmeli” ifadelerini kullandı. ABD tahvil getirilerinde yaşanan artışın istenmeyen şekilde bulaşıcılık göstermeye başladığını ifade eden Panetta, müdahale edilmemesi durumunda finansal koşulların sıkılaşacağını öngördü.

Panetta, AMB’nin gerekmesi durumunda tahvil alımlarının hızını artırmaktan “çekinmemesi gerektiğini” de söyledi.

AMB üyesi Francois Villeroy de Galhau da bankanın “tahvil getirilerindeki istenmeyen yükselişe karşı harekete geçebileceğini ve geçmesi gerektiğini” söyleyerek şimdiye kadarki en net müdahale sinyalini vermiş oldu. Villeroy pandemi acil tahvil alım programını kullanarak getirileri aşağı çekmeleri gerektiğini belirtirken “Mevduat faizini indirmek dahil uygun olduğunda tüm enstrümanlarımızı kullanma konusunda hazırız” ifadelerini kullandı.