Advertisement
HABERLER ABONE OL

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Kazakistan arasında çeşitli alanlarda 9 işbirliği anlaşması ve mutabakat muhtırası imzalandı.

BAE resmi ajansı WAM'ın haberine göre, BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan, ülkeye resmi ziyarette bulunan Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile başkent Abu Dabi'deki El-Vatan Sarayı'nda bir araya geldi.

Görüşmede, iki ülke arasındaki işbirliği ilişkilerini geliştirmenin ve bunları çeşitli alanlarda daha geniş ufuklara taşımanın yolları ve bir dizi ortak öneme sahip konu ele alındı.

İki ülke arasındaki işbirliği yolları ile bunları yatırım, ekonomi, kalkınma ve yenilenebilir enerji gibi farklı alanlarda çeşitlendirme fırsatlarının da gözden geçirildiği görüşmede ayrıca enerji, sağlık, ulaştırma, eğitim, limanlar ve yatırım alanlarında iki ülke arasındaki işbirliğini geliştirmeyi ve ilişkileri pekiştirmeyi amaçlayan 9 mutabakat muhtırası ve anlaşma imzalandı.

Bin Zayid, 1992'de diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana 30 yılı aşkın bir süredir iki ülke ilişkilerinin güçlülük ve karşılıklı anlayışla ön plana çıktığını belirtti.

İki ülke arasında yenilenebilir enerji alanında verimli iş birliği bulunduğunu kaydeden bin Zayid, bu alanda 2021 yılında yaklaşık 6 milyar dolarlık anlaşmalar imzalandığına işaret etti.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev de BAE'nin Kazakistan için Orta Doğu ve Arap dünyasında önemli bir stratejik ortak olduğunu söyledi.

Tokayev, BAE ile Kazakistan arasında yapıcı bir ortaklık ve güçlü bir siyasi diyalog olduğunu ve bu ziyaretin iki ülkedeki yeni projelere fayda sağlayacağını ifade etti.

İki ülke arasında imzalanan anlaşmalar arasında Abu Dabi Limanları Grubu (AD Ports Group) ile Kazakistan'da devlete ait petrol ve gaz şirketi KazMunayGaz arasında imzalanan "stratejik ortaklık" anlaşması da bulunuyor.