Advertisement
HABERLER ABONE OL

KUTAY KORAP - BLOOMBERG HT ARAŞTIRMA

Banka ve banka dışı aracı kurumlar, yüksek enflasyon ortamında bankaların avantajlı çıkmasını bekliyor. Özellikle TÜFE’ye endeksli menkul kıymet getirilerinin artması beklenirken, kredi büyümesi ve ücret büyümesinin de kârlılığı desteklemesi tahmin ediliyor. Bazı kurumlar bankacılık sektöründe kârlılığın 2022 yılında yüzde 150 büyümesini ve sektörün fiyat kazanç oranın yıl ortalamasında x1.5 seviyesine kadar çekmesini öngörüyor.

2021 yılının son aylarında Türk Lirası’ndaki hızlı değer kaybı ve dışsal etkiler enflasyonu hızlı bir şekilde yüzde 50’nin üzerine taşıdı. Enflasyon tarafındaki güçlü sıçramanın bankalar nezdinde faiz gelirlerinin artması şeklinde öne çıkması bekleniyor. 2022 yılında TÜFE’ye endeksli menkul kıymet getirilerinin Ekim-Ekim enflasyonu yüzde 35 - 40 düzeyinde hesaplanıldığında, bir önceki döneme göre yüzde 20’lik seviyenin yaklaşık iki katına tekabül ediyor. Enflasyon tarafındaki her 1 puanlık artışın bankadan bankaya değişmekle birlikte net faiz gelirleri, net faiz marjındaki iyileşme ve özkaynak kârlılığı cephesinde pozitif katkı sağlaması öngörülüyor.

Özel ve kamu olmakla birlikte Türkiye’nin en büyük altı bankasının toplam TÜFE'ye endeksli tahvil büyüklüğü son çeyrek rakamlarına göre 320 milyar TL’nin üzerine çıkarken, ortalama büyüklük 54 milyar TL’ye tekabül ediyor. TÜFE'ye endeksli menkul kıymetlerde en büyük portföy Halk Bankası'nda bulunurken, kamu bankalarının bu çeyrekte 13.4 milyar TL’lik sermaye artırımlarında da tahvil büyüklüklerini genişletmesi bekleniyor. Altı bankanın ortalama tahminin TÜFE'ye endeksli tahvil geliri 4.5 milyar TL ile 5.1 milyar TL aralığında gerçekleşebilir. 2021 yılının ilk çeyreğinde banka bazlı Tüfex gelirleri en fazla 1.609 milyon TL ile Halk Bank’ta olurken, Vakıfbank 1.424 milyon TL, Yapı Kredi Bankası 1.061 milyon TL, Garanti 992 milyon TL gelir elde etti.

Bankacılık sektörü için makro riskler yüksek seyretse de; TÜFE'ye endeksli tahvil getirileri, kredi makasları, komisyon gelirleri ve toparlanan marjlar kârlılıkları destekliyor. Olası risklere karşı muhafazakar biçimde ayrılan serbest karşılıklar da güven tamponu oluşturuyor. Sektör ayrıca 2022 yılına da güçlü rakamlarla giriş yaptı. BDDK rakamlarına göre sektör, ilk iki ayda 39 milyar TL net kâr ile geçen yılın aynı dönemine göre kârlılığını yüzde 323 oranında artırdı. Özkaynak kârlılığı ise yılın ilk iki ayında yüzde 31 seviyesinde gerçekleşti.

Not: Bu araştırmada yapılan tüfex gelir tahminlerine; yeni alımlar, yeniden değerleme farkı, itfa ve diğer değişkenler dahil edilmemiştir. Hesaplamadaki rakamlarda 2022 yılının ilk çeyreğindeki gelişmeler dahil edilmemiş olup, 2021 yılı sonu itibarıyla yatırımcı sunumlarından paylaşılan rakamlar ele alınmıştır. Kamu bankaları tarafında ise sermaye enjeksiyonunun TÜFE'ye endeksli tahvil büyüklüğüne katkı hesaplanmamıştır.