Advertisement
KRİPTO PARA ABONE OL

Bitcoin'in adil değerini değerlendirmek için içsel olarak pek bir dayanak olmasa da, fiyat hareketi diğer yüksek momentumlu varlıklarla kıyaslandığında rallinin ne kadar ısındığı görülüyor.

Bitcoin geçen hafta son 200 günlük ortalama fiyatının yüzde 179 üzerinde işlem görürken, bu rakam Nasdaq 100 Endeksi'nin dot-com balonunun zirvesinde gördüğü en yüksek seviyesinin üç katının üzerinde oldu.

Popüler dijital para son yirmi seansta yüzde 120 yükseldi. Bu, teknoloji ağırlıklı hisse endeksinin kaydettiği en iyi yükselişin de üç katı kadar.

FBB Capital Partners Araştırma Direktörü Mike Bailey, "Eğer elmayla armutu kıyaslar gibi kıyaslarsak büyük bir balon var gibi ve aşırı derecede pahalı olduğunu söyleyebilirsiniz." diyor.

Michael Hartnett öncülüğündeki Bank of America (BofA) stratejistleriyse, ilk halka arz ve SPAC piyasalarındaki son trendlerle birlikte değerlendirildiğinde Bitcoin rallisinin yatırımcıların şu anda spekülatif davrandığını işaret ettiğini belirtti.

Bitcoin tüm balonların en büyüğü mü?

Dijital paranın 2018 yılından bu yana yüzde 900'lük yükselişi öyle keskin oldu ki geçmiş 50 yıl içerisinde finansal varlıklardaki diğer yükseliş döngülerinin tamamını gölgede bırakıyor. Buna 1970'lerin sonundaki altın rallisi ve Nikkei 225 Endeksi'nin 1980'lerdeki ve Nasdaq 100 Endeksi'nin 1990'lardaki yükselişleri de dahil.

Bitcoin'in hızı bir sonra gelen en büyük piyasa köpüğü olan, Çin hisselerinin 2000'lerdeki yükselişinin neredeyse iki katı kadar.

Piyasa değeri en yüksek kripto para için "Önceki balonları solladı." denen BofA stratejistlerinin Cuma günkü notunda şu soru soruluyor: Bitcoin tüm balonların en büyüğü mü?

Birçok uzman düne kadar devam eden geçen yılki yüzde 300'lük yükselişin mantıksız ve temel göstergelerden yoksun olduğunu, mali ve parasal teşviklerle desteklendiğini ileri sürüyor.

2021'in henüz ilk iki haftasının yaşanmamış olmasına karşın Bitcoin, bu yıl yüzde 38 değer kazanmasıyla birlikte 2012'den bu yana en iyi yıla başlangıcını gerçekleştirdi. Kripto para ilk sekiz günde yüzde 60 civarında yükseldi.

Bitcoin'in 400 bin dolara kadar yükselebileceğini savunan Guggenheim Investments CIO'su Scott Minerd, buna karşın Twitter iletisinde "masadan bir miktar para alma zamanı" olduğunu söyledi.

"Tarihteki en spekülatif, riskli, dolandırıcılık içeren ve manipüle edilen sözde varlık"

Ünlü ekonomist Nouriel Roubini de Twitter üzerinden Bitcoin fiyatlarına ilişkin değerlendirmesinde riske vurgu yaptı.

Roubini, "Bitcoin iki günde yüzde 25 düşüşle 41 bin dolardan 31 bin dolara geriledi. 24 saatte yüzde 15 düştü. İnsanlık tarihindeki en spekülatif, riskli, dolandırıcılık içeren ve manipüle edilen sözde varlık. Madenciliğin sebep olduğu devasa kirlilik dikkate alındığında gerçek değeri hala negatif, sıfır bile değil. Berbat bir çevre felaketi!" dedi.