Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg'ün ekonomistlerin katılımıyla gerçekleştirdiği anketinin sonuçlarına göre Avrupa Merkez Bankası (AMB) gelecek haftalarda acil durum tahvil alımlarını artırarak, Başkan Christine Lagarde'ın bu yıl yüzde 15 daralacağını öngördüğü ekonomiye desteğini genişletecek.

Dört anket katılımcısından biri AMB'nin pandemi alım programını, Yönetim Kurulu'nun politika toplantısını gerçekleştireceği Perşembe günü genişletebileceğini düşünüyor. Çoğunluk ise Eylül ayında yapılmasını bekliyor.

Varlık alımlarının hem ne kadar artırılacağı hem de zamanlaması büyük bir ihtimalle hükümetlerin ne kadar daha fazla harcamaya razı olduğuna göre değişecektir. Avrupalı liderler koronavirüsün ilk etkileriyle mücadele için 540 milyar euroluk (580 milyar dolar) bir planı imzalarken uzun vadeli bir yeniden yapılandırma programı üzerinde anlaşma sağlayamadılar.

Ekonomistler AMB2nin 750 milyar euro tutarındaki acil durum planının bir 500 milyar euro daha artırılarak tüm programlardaki yıllık toplam alımların 1.5 trilyon euroya çıkarılmasını bekliyor.

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da iş dünyası güveni göstergesinin rekor düşüğe gerilemesi ve gelecek aylara ilişkin beklentiler göstergesinin kötüleşmesiyle birlikte karamsarlık daha da derinleşti.

Global Alliance Partners ekonomi danışmanı Alastair Winter, "AMB bir şekilde euro bayrağını dalgalandırmayı sürdürmeli. Bu panik halindeyken verilen bir 'panik yok' mesajı." dedi.

Daha fazla parasal teşvik beklentileri AMB'nin kıtanın İkinci Dünya Savaşı'ndan beri gördüğü en kötü ekonomik krizi kontrol altına alma konusunda oynadığı öncü rolün altını çiziyor.

Euro Bölgesi hükümetleri, ortak bir tepki verme konusunda yavaş ve isteksiz davrandı. Almanya ve Hollanda gibi ülkeler ekonomik olarak daha zayıf Güney ile borç yükünün paylaşılmasına direndi.