Advertisement
BLOOMBERGHT GÜVEN ENDEKSİ ABONE OL

Endeksin detaylarına bakıldığında, bir önceki ayın nihai endeksine göre tüketicinin mevcut durum algısında gerileme izlenirken, geleceğe ilişkin beklentilerinde değişim gözlenmiyor. Tüketim eğiliminde görece güçlü şekilde ortaya çıkan artış, Tüketici Güvenindeki artışın temel nedeni olarak görünüyor. Faizlerdeki düşüş ve bunun otomobil sektörüne daha fazla yansıması tüketim eğilimindeki yükselişin gerisinde yatan temel sebep olarak gözüküyor.

Bir diğer önemli nokta, endeks anketlerinin büyük oranda Barış Pınarı Operasyonu öncesi tamamlanmış olması. Bu çerçevede, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Ön Endeksi’nin bir önceki aya göre hiçbir değişim göstermeyerek 80,42 değerini aldığı görülüyor. Diğer taraftan, içinde bulunduğumuz dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilim Ön Endeksi ise yüzde 18,34 gibi güçlü bir artışla 77,67 değerini alıyor.

Tüketim Eğilim Endeksi’nin seyri Eylül ayı başından bu yana iç talebin büyümeye verdiği katkının arttığına işaret ediyor. Bu durumun devamı, iç ve dış faktörlere bağlı olarak mevcut durum algısı ve geleceğe ilişkin beklentilerin nasıl şekillendiği ile alakalı olacak.