Advertisement
BLOOMBERGHT GÜVEN ENDEKSİ ABONE OL

Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi Haziran'da yüzde 28,01 artarak 75,88 değerini aldı. Mart ayı sonrası düşüşe geçen endeksin Haziran ayında yükseliş gösterdiğini izliyoruz.

Endeksin detaylarına bakıldığında, tüketicinin hem mevcut durum algısında hem de geleceğe ilişkin beklentilerinde artış olduğu görülüyor.

Haziran ayında endekste yükselişe yol açan en önemli faktörün finansal piyasalarda yaşanan olumlu hava olduğunu düşünüyoruz. Mayıs ayına göre döviz kurlarında gerileme, faizlerde düşüş, hisse senedi piyasasında yükseliş ve tüm bunları yansıtan CDS primlerindeki gerileme söz konusu finansal parametreler arasında bulunuyor. Seçim sürecinin geride kalması ve bu konuya ilişkin belirsizliğin bitmesi de Tüketici Güvenini olumlu etkilemiş görünüyor.

Bu çerçevede, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Endeksi’nin bir önceki aya göre yüzde 26,29 artışla 83,32 değerini aldığını görüyoruz. Diğer taraftan, içinde bulunduğumuz dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Endeksi ise yüzde 12,38 artışla 55,36 değerini alıyor.

Haziran ayı ön endeksinde yükselişe geçen tüketici güveninin ayın tamamında bunu koruyarak iç talep konusunda olumlu sinyal verdiğini düşünüyoruz.