Bloomberg HT Haberler BofA anketi: Yatırımcılar sermaye harcamaları yarışından endişeli
Haberler

BofA anketi: Yatırımcılar sermaye harcamaları yarışından endişeli

  • Bank of America'nın (BofA) son fon yöneticileri araştırmasına göre rekor sayıda yatırımcı şirketlerin gereğinden fazla harcama yaptığını söyledi.

Giriş: 17 Şubat 2026, 15:24
Güncelleme: 17 Şubat 2026, 15:24

BofA stratejisti Michael Hartnett ankete ilişkin notunda, ankete katılan yatırımcıların Haziran 2021'den bu yana en iyimser durumda olduklarını belirtmelerine rağmen yaklaşık yüzde 35'inin şirketlerin aşırı yatırım yaptığını düşündüğünü kaydetti. Ankete göre bu oran son yirmi yıla ait verilerde görülen en yüksek seviye. Ayrıca yöneticilerin teknoloji hisselerine olan yatırımlarını da azalttığı belirtildi.

2026 yılı için şirketlerin yaklaşık 650 milyar dolarlık harcama öngörmesiyle rekor seviyede sermaye harcaması bekleniyor. Microsoft, yatırımların geri dönüşü endişeler nedeniyle yaklaşık altı yılın en büyük düşüşünü yaşarken, Meta Platforms iddialı yapay zeka harcama planlarını açıklamasının ardından yüzde 11'den fazla yükseldi.

Yapay zeka balonu endişesi

Bank of America'nın son anketine katılanların dörtte biri, piyasalar için en büyük riskin yapay zeka balonu olduğunu düşünürken, yüzde 30'u büyük teknoloji şirketlerinin yapay zekaya yaptığı sermaye harcamalarının kredi krizinin en olası kaynağı olduğunu belirtti.

Hartnett'in belirttiğine göre, katılımcılar sermaye harcamalarını şu anda çok yüksek buluyor, ancak aynı zamanda Ağustos 2021'den bu yana küresel şirket kazançları konusunda en iyimser görüşe sahipler.