Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, bankanın Eylül toplantısının ardından basın toplantısında açıklamalarda bulunuyor.

Japonya ekonomisinin trende uyumlu olarak ılımlı şekilde büyüdüğünü söyleyen Kuroda, yurt dışı kaynaklı aşağı yönlü risklerin arttığını ifade etti.

Fiyat ivmesine ilişikn riske daha fazla dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen BoJ Başkanı, ivmeye yönelik risklerin artması durumunda daha fazla genişlemeye gitme konusunda tereddüt etmeyeceğini söyledi.

Bir sonraki toplantıda fiyatları ve ekonomiyi yakından inceleyeceklerini dile getiren Kuroda, “Küresel ekonomide henüz toparlanma sinyali yok.” dedi ve küresel toparlanmaya ilişkin ana senaryonun henüz değişmediğini belirtti.

Japonya'da iç talebin görece güçlü olduğunu belirten Kuroda, “Fiyat ivmesinin kaybolacağı bir durumda değiliz.” dedi.

BoJ'un Avrupa Merkez Bankası'na (AMB) kıyasla daha fazla genişlemeci alanı olabileceğini söyleyen Kuroda, bankanın daha fazla genişlemek için alanı bulunduğunun altını çizdi.

“BoJ uygun getiri eğrisine yönelik işlemler yapacak. Daha dik bir getiri eğrisi istiyoruz.” diyen Kuroda, genişleme konusunda önceki toplantıya göre daha pozitif olduklarını belirtti ancak şimdilik para politikası çerçevesinde büyük bir değişikliğe ihtiyaç olmadığını ekledi. Kuroda, daha fazla teşviğe ihtiyaç duyulması durumunda faydaların ve maliyetlerin inceleneceğini belirtti.

Kuroda, mevduat faizlerinin negatife döneceğini düşünmediğini söyledi.

ABD ekonomisinin güçlü seyrini sürdürdüğünü ifade eden BoJ Başkanı, ABD'nin resesyona girmesinin düşük bir ihtimal olduğunu söyledi.

Bankanın tahvil faizlerinin uzun süre düşmesine izin vermeyeceğini ifade eden Kuroda, BoJ'un gelecek toplantıda daha fazla genişlemeye gitmemesinin mümkün olduğunu belirtti.