Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Küresel hisse senedi piyasalarında Fed Başkanı Jerome Powell'ın piyasaları tatmin etmeyen mesajlarının ardından görülen düşük performans seansın ilk bölümünde BIST 100 endeksinde yatay bir seyrin görülmesine neden olurken, Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın yeni mesajları sonrasında endeks yukarı yönlendi.

Ağbal'ın fiyat istikrarına ulaşma yolunda emin adımların süreceği yönündeki mesajları sonrasında Dolar/TL kurunda 7,48 seviyesinin altı test edilirken BIST 100 endeksinde de günlük yükseliş yüzde 0,3'ü aştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal bankanın blog sayfasında yayımlanan yazısında fiyat istikrarı vurgusunu yineledi. Fiyat istikrarına ulaşma yolunda emin adımların süreceğini ifade eden Ağbal ortaya konan stratejinin de geçici olmadığını açıkladı. Fiyat istikrarının önkoşul olduğunu vurgulayan Ağbal kalıcı fiyat istikrarının Türk Lirası'nın hak ettiği değere kavuşturacağını belirtti.

Bilanço sezonu devam ediyor

Borsada devam eden bilançolara yönelik fiyatlamalar da etkisini hissettirdi.

Son gelen bilançolardan biri olan Pegasus'ta finansal sonuçlar analist beklentilerinden daha olumsuz geldi. Açılışta Pegasus hisseleri yüzde 1'i aşan düşüş kaydetti.

Şirket Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlanan finansal sonuçlarına göre 2020'de 1,97 milyar TL zarar etti. Bloomberg'in derlediği analist beklentilerine göre şirketin salgın yılında 1,45 milyar TL zarar yazması bekleniyordu.

2020 yılında şirketin satışları 4,8 milyar TL olarak kaydedildi. Analistlerin bu verideki beklentisi ise 5,13 milyar TL olmuştu.

Şirket yılın 4. çeyreğinde de 740 milyon TL zarar açıkladı.

İş Yatırım'ın değerlendirmesinde de 4. çeyrekte net zararın beklentiler üzerinde gerçekleştiği ifade edildi. Değerlendirmede Kovid-19 salgının yolcu talebindeki olumsuz etkisi ve bir defaya mahsus uçak satışından kaydedilen 209 milyon TL zararın analist beklentileri üzerindeki zarara yol açtığı belirtildi.

Borsada gong Turk İlaç için çaldı

Borsada günün önemli gelişmelerinden biri de yılın ikinci halka arzı oldu. Bireysel yatırımcılardan yoğun ilgi gören Turk İlaç borsada işlem görmeye başladı. Şirketin hisseleri açılışta yüzde 10 primle tavan oldu.

Şirket paylarının halka arzı için 25 - 26 Şubat 2021 tarihleri arasında “Sabit Fiyatla Talep Toplama” işlemleri tamamlanmıştı. Talep toplamanın ardından halka arz büyüklüğünü 234,5 milyon TL olduğu belirtildi.

Yapılan açıklamaya göre Turk İlaç’ın sermayesinin 67 milyon TL’den 77,05 milyon TL’ye çıkarılması nedeniyle artırılacak 10,05 TL nominal değerli 10,05 adet pay ve mevcut ortaklarından Mehmet Berat Battal'ın sahip olduğu 13,4 milyon TL nominal değerli 13,4 milyon adet pay olmak üzere toplam 23,45 milyon TL nominal değerli 23,45 milyon adet pay halka arz edildi.

Halka arzda, toplam 128 bin 547 yatırımcıdan 1.451.243.670 pay talep toplandı.

Yurt İçi Bireysel Yatırımcılara ayrılan tahsisat tutarının 138,6 katı, Yurt İçi Kurumsal Yatırımcılara ayrılan tahsisat tutarının 28,4 katı ve Yurt Dışı Kurumsal Yatırımcılara ayrılan tahsisat tutarının da 11,4 katı talep geldi.

Toplam halka arzın yüzde 30 oranında 7,04 milyon TL nominal değere karşılık gelen Yurt Dışı Kurumsal Yatırımcılara yapılan tahsisat içerisinde, toplam tahsisatın yüzde 19,7’sine karşılık gelen 1,339 milyon TL nominal bedelli hisse Yurt İçi Kurumsal Yatırımcı tahsisatına kaydırıldı.

Powell'ın mesajlarıyla riskli varlıklardan kaçış görüldü

Fed Başkanı Jerome Powell tahvil piyasasında getirilerin sıçramasını takip ettiğini belirtirken bu piyasaya müdahale sinyali vermedi. Wall Street Journal webinarında konuşan Powell tahvil getirilerindeki son yükseliş için “Dikkatimi çeken, not almaya değer bir hareket” yorumunu yaptı. Powell “Hedeflerimize ulaşmamızı tehdit edecek düzeyde finansal koşullarda sürekli sıkılaşmaya yol açabilecek piyasa hareketlerinden endişelenirim” diye konuştu. Powell, konuşmasında kırılgan piyasaları, Fed’in desteğini çekmek için çok uzakta olduğun belirterek defalarca rahatlatmaya çalıştı. Sabırlı olacaklarını dile getiren Powell “Hedeflerimizden çok uzaktayız” değerlendirmesini yaptı.

Konuşma ile birlikte ABD 10 yıllık tahvillerde kayıplar arttı ve enflasyon beklentileri seans zirvelerine yükseldi. Tahvil piyasalarındaki yatırımcıların beklentileri Powell’ın özellikle uzun vadeli tahillerde alım yönünde bir müdahale sinyali ile piyasalara istikrar kazandırması yönündeydi.

Evercore ISI Başkan Yardımcısı Krishna Guha yayımadığı notta “Powell güvercin kalmayı sürdürüyor. Ancak tahvil getirilerinde daha fazla artıştan kaçınacak kadar güvercin değil” yorumunu yaptı.