Advertisement

Borsa İstanbul'da satış dalgasının ardından yeni işlem gününün açılışında görülen pozitif hava yerini düşüşe bıraktı.

Güne yüzde 2,55 yükselişle başlayan ve gün içinde yüzde 4'ü aşan prim kaydeden BIST 100 endeksi öğle saatlerinde düşüşe geçti. Endeks 4 bin 700 puanın altını test etti.

BIST 100 haftanın ilk üç işlem gününde yüzde 11,5 düşüş kaydetmişti. Endeks Çarşamba günü itibariyle 3 Ocak'taki gördüğü rekor seviye olan 5 bin 704 puandan yüzde 16 düşüş kaydetmişti.

Borsa İstanbul 100, yıl başından bu yana yüzde 14,2 ile dünya genelinde de en fazla düşüş kaydeden endeks oldu. Endeks, geçen yıl kendilerini enflasyona karşı korumak isteyen yerli yatırımcıların alımları ile yüzde 200’e yakın yükselmişti.

SPK'dan kritik düzenleme

Satışlarda etkili olan unsurlardan biri olan ters repo işlemleriyle ilgili kısıtlamaların ertelenmesi piyasada olumlu yankılandı.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından Pay Senedi Repo Pazarı’nda taraf olunan ters repo sözleşmeleri hakkında yayımlanan düzenlemede değişikliğe gidilerek ilgili fonların taraf olduğu/olacağı pozisyonların kapatılması için son tarihin uzatıldığı kaydedildi.

Bloomberg HT tarafından görülen 11 Ocak tarihli yazıya göre, SPK yapılan değerlendirme sonucu söz konusu fonların taraf olduğu/olacağı pozisyonların kapatılması için verilen sürenein 28 Nisan 2023 tarihine kadar uzatıldığını duyurdu.

SPK, 27-28 Aralık tarihinde yayımladığı iki yazı ile para piyasası fonları ve kısa vadeli borçlanma araçları fonları ile para piyasası ve kısa vadeli borçlanma araçları temalı diğer fonların Borsa İstanbul Pay Senedi Repo Pazarı’nda taraf olduğu ters repo sözleşmelerinin portföylere tekrar dahil edilmemesi gerektiği ve söz konusu mevcut pozisyonların 30 Ocak 2023 tarihine kadar kapatılmasını kararını ilgili taraflara iletmişti.