Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Capital Economics Kıdemli Gelişen Piyasa Ekonomisti Jason Tuvey tarafından kaleme alınan raporda, TL'nin yıl sonunda dolar karşısında yaklaşık %20 oranında değer kaybedebileceği belirtildi.

Türk yetkililerin son haftalarda TL'yi kontrol altında tuttuğu ancak bunun uzun sürmeyeceği vurgulanan raporda, "2020 sonunda Lira dolar karşısında %20 kadar değer kaybedebilir" ifadesi yer aldı.

Dolar/TL kurunun geçen bir kaç haftadır 6'ya yakın dar bantta hareket ettiği hatırlatılırken, cuma günü bu eşiğin yukarı yönlü kırıldığı, Türk otoritelerinin de swap adımları attığı ifade edilerek, "Bu hamle, spekülatif atakları engellemek için atılmış bir adım olarak görüldü" dendi.  

Geçen yıl da benzer adımların atıldığı hatırlatılarak müdahalenin işe yaramayabileceği belirtildi ve "Birincisi makro ekonomik dengesizliklere neden olacak... İkincisi politika yapıcıların TL'yi savunmak için gereken "ateşleyiciler' sınırlarına geldi... Yetkililer TL üzerindeki kontrolünü sonunda kaybedecek" dendi. 

Yıl sonunda doların yaklaşık % 20 civarında değer kazanarak 7.5'e yükselebileceği öngörülerek, "Bu nedenle de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın rotasını değiştirerek bu yılın sonlarında yeniden faiz artıracağını düşünüyoruz" ifadesi yer aldı.