Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin artan emtia fiyatlarına karşı gizli ve devasa rezervlerine başvurmaya hazırlanıyor. Piyasadaki fiyatlar üzerindeki kontrolünü güçlendirmek için domuz eti stoklarını artırmayı planlayan Çin, aynı zamanda kömür rezervi altyapısının daha hızlı inşa edilmesi için de telkinde bulundu.

Bloomberg News’un haberine göre, yükselen enerji maliyetleri için tavan fiyat uygulamaya da hazırlanan ülke, artan endüstriyel metal fiyatlarını indirmek içinse son kullanıcıya doğrudan bakır, alüminyum ve çinko satışı yapmayı planlıyor.

Çin devlet rezervlerinde ne kadarlık bir emtia varlığı tuttuğunu kamuoyuyla paylaşmıyor ama hükümetin fiyatlardaki yükselişi sınırlamak için gizlice emtia stokladığı biliniyor.

"Piyasaya istikrar getirebilir"

ING Bank Çin Başekonomisti Iris Pang, devlet rezervlerinin kullanılmasının kendi kendini besleyen aşağı yönlü bir psikolojik fiyat döngüsü yaratacağını belirterek “Spekülatörleri uzun pozisyon almaktan caydırarak piyasaya istikrar getirebilir” dedi.

Haberde talep edilen metal miktarında bir alt sınır olacağı belirtiliyor. Bakır için bu sınırın en az 500 bin ton olduğu ve bu talebin aylık olarak yapılabileceği belirtilirken alt sınırdan dolayı bu düzenlemelerin büyük firmalarla sınırlı kalacağı vurgulanıyor.

Emtia fiyatları son 10 yıldaki en yüksek seviyelere ulaşırken küresel toparlanma da giderek hızlanıyor. Bu da imalatçıların yakında artan fiyatları tüketicilere yansıtmak zorunda kalacağına dair endişeleri artırıyor.

Çin halihazırda emtia vadeli işlemler piyasasını hedef almış ve spekülatörlerin fiyatları artırmasını engellemişti.