Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Xinhua haber ajansına göre Endonezya Lieri Joko Widodo ile telefon görüşmesi yapan Çin Devlet Başkanı Xi Jinping birçok kişinin ölümüne neden olan koronavirüsü yenme kapasiteleri olduğunu, salgını yenmekle kalmayıp ekonomik ve sosyal kalkınma hedeflerine de ulaşacaklarını belirtti.

Başkan "Çin bu virüs salgınını yendikten sonra daha fazla başarılara imza atacak" değerlendirmesini yaptı.

Ancak ekonomistler Jinping ile aynı görüşte değil.. Birçok yatırım bankası 2020 ve bu çeyrek için büyüme beklentilerini aşağı yönlü revize etti.

S&P Global Ratings bu yıl büyümenin % 5'e kadar düşebileceğini belirtti. Citigroup Ekonomistleri Yu Xiangrong öncülüğünde kaleme aldıkları raporda, virüsün kuluçka dönemi, bulaşma kanallarının bilinmemesi gibi bir takım belirsizliklere dikkat çekerek hastalığa haftalar olmasa da günlerce sonra çözüm bulunabileceğini kaydetti. Banka geçen 2 haftada büyüme tahminlerini 2 kez düşürdü.

Fed Başkanı Jerome Powell da dün Kongre'deki sunumunda koronavirüsün Çin ve küresel ekonomiye etkilerini yakından takip ettiklerini ifade etti.

Xi, yetkililerin binden fazla kişinin ölümüne neden olan virüsle savaşta önemli bir noktaya geldiğini belirtti. Aralık ayında Çin'de ortaya çıkan virüs salgını dünyanın en büyük 2. ekonomisinde yavaşlama endişelerini de artırıyor.