Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hisse senetleri gösterge endeksi, bu ayın başında Kovid-19 virüsünden kaynaklanan ve hisse senetlerinin toplam değerinde 720 milyar dolarlık erimeye neden olan düşüşünü geri aldı. Bu hareket, politika yapıcıların virüs salgınının ekonomik etkilerini gidermek için harekete geçmelerinin ardından artan yatırımcı güvenini işaret ediyor.

CSI 300 Endeksi Pazartesi günü yüzde 1.2 yükseldi ve virüs enfeksiyonunda yayılmanın arttığı Yeni Yıl tatili öncesi 23 Ocak'taki seviyesi olan 4,003.9 puanı aştı. Endeks, sağlık krizinin dünyanın ikinci en büyük ekonomisi olan Çin'i neredeyse felce uğrattığı bir ortamda, piyasaların tatil sonrası yeniden açıldığı 3 Şubat'ta yüzde 7.9 düşmüştü. Endeks 13 Ocak'ta gördüğü yılın en yüksek seviyesi olan 4,203.66'un altındaki seyrine ise devam ediyor.

Çin hükümeti virüs krizinin ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini gidermek için finans sistemine likidite enjekte etti, para piyasası faizlerini düşürdü ve hedefli vergi indirimleri sağladı. Pekin yönetimi ayrıca yerel yönetimlere Mart ayı öncesi diğer bir 848 milyar yuanlık (121 milyar dolar) tahvil satışı gerçekleştirmelerine de izin verdi. Çin, Pazar günü yaptığı açıklamada, artan mali açığa rağmen aralarında kurumlar vergisinde indirim dahil daha etkin mali teşvikler uygulayacağını duyurdu.

Longwin Investment Management Co. fon yöneticisi Yang Wei, "Teşvik politikalarının daha da artırılması bekleniyor ve reel ekonomi tarafından hemen absorbe edilemeyecek fazla sermayenin ise hisse senedi piyasalarına akması ve risk iştahını daha da artırması öngörülüyor" dedi.