Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de bu yıl yeniden rekor seviyelere doğru sürüklenen temerrütler, ekonominin yavaşladığı ve şirketlerin eşi benzeri görülmemiş borç seviyeleriyle başa çıkmakta zorlandığı bir dönemde, hükümetin finans piyasalarının istikrarını sağlama konusundaki gücünü test edecek.

Kasım başından bu yana sayısı on beşi aşan temerrütler, bu yılki toplam miktarı 120.4 milyar yuana (17.1 milyar dolar) yükselterek, Bloomberg'ün derlediği verilere göre 2018'de kırılan 121.9 milyar yuanlık rekora şimdiden yaklaştı.

Tahvillerde ödenemeyen kısmın Çin ana kara şirketlerinin 4.4 trilyon dolarlık tahvil piyasasının çok küçük bir kısmına denk gelmesine karşın yatırımcıların Pekin'in hangi şirketleri desteklediğini izleme konusunda zorluk çektiği bir ortamda diğer şirketlere de yayılabileceği yönündeki endişeler artıyor.

Çin tahvil piyasalarında uzun bir zamandır bozulmaya yol açan üstü kapalı garantilerini geri çekmeye çalışan politika yapıcılar, bir taraftan da ticaret savaşı ve cansız küresel büyümeden dolayı yıpranmış ekonomiyi aşağı sürüklememeye çalışarak cambaz ipinde yürüyor.