Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Credit Suisse, Archegos’tan dolayı 4,7 milyar dolar zarar ettikten sonra hedge fonlar ve özel varlık yönetimi fonları için daha sıkı finansman kuralları uygulama hazırlığında.

Bloomberg News’un haberine göre, Credit Suisse, aracılık kontratlarında daha sıkı kurallar uygulamak amacıyla, swap anlaşmalarında kredili işlem koşullarını değiştirmek için müşterilerini aramaya başladı.

Böylece Credit Suisse, statik marj uygulamasından dinamik marj uygulamasına geçerek müşterilerinden daha fazla tamamlayıcı teminat isteyebilecek ve bazı piyasa katılımcılarının kar kârlılığını düşürebilecek.

Swaplar, türev işlemler gerçekleştiren Bill Hwang’ın hisselerde yüksek kaldıraçlı pozisyonlar almasını sağlayan araçlar arasında bulunuyordu. Archegos’un pozisyonları aniden değer kaybetmeye başlayınca, fon teminat tamamlama çağrılarını yerine getiremeyerek temerrüte düşmüştü. Credit Suisse, Archegos’un işlemlerinden dolayı 4,7 milyar dolarlık zarar etti.

Morgan ve Deutsche, Archegos depreminden kıl payıyla kurtuldu

Archegos’un en büyük aracılarından biri olan Morgan Stanley, zararına satışların diğer yatırım bankalarını ağır zarara uğratmasından bir gece önce en riskli pozisyonlarından bazılarını hedge fonlarına satmıştı.

CNBC’nin haberine göre, Morgan Stanley Archegos’un ABD medya ve Çin teknoloji şirketlerindeki 5 milyar dolar değere ulaşan pozisyonlarını 25 Mart Perşembe akşamı küçük bir hedge fonu grubuna sattı.

Dünyanın en büyük varlık işlem merkezlerinden biri olan Morgan Stanley, bu felaketi hasarsız atlatırken, Deutsche Bank da elindeki Archegos pozisyonlarını bir hedge fona satarak depremden kıl payı kurtulan diğer bir banka olmuştu.

4 milyar dolar civarında Archegos pozisyonunu, fonun temerrüte düşmesinden kısa bir süre sonra, 26 Mart Cuma günü hedge fonlara satan Deutsche Bank, birçok bankaya milyarlarca dolara mal olan yıkımdan kurtulmuş oldu.