Advertisement
HABERLER ABONE OL

SEFER YÜKSEL

Finans sektöründe şubesiz dijital bankalar için geri sayım devam ederken, sektördeki dünya devlerinin de Türkiye piyasasını radarlarına aldığı öğrenildi. Bilindiği gibi Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kısa süre önce bankacılık ve fintech sektörünün uzun zamandır beklediği Dijital Bankaların Faaliyet Esasları ile Servis Modeli Bankacılığı Hakkında Yönetmelik Taslağı'nı hazırlamış ve sektörün görüşüne açmıştı. Bloomberg HT'nin üst düzey sektör yetkililerinden edindiği bilgiye göre, Avrupa'nın en büyük dijital bankalarından olan Almanya menşeli N26 Türkiye pazarına girmek için BDDK'nın kapısını çaldı. Alman bankanın Türkiye pazarına girmek için çok istekli olduğu öğrenilirken, BDDK ile bir kaç kez görüştüğü ifade edildi. Alman dijital banka devinin Türkiye pazarına girmesi durumunda sektörün nasıl etkileneceği de merak konusu.

Piyasa değeri 10 milyar dolar

2013 yılında kurulan N26, 2016 yılına kadar diğer bankalarla iş birliği yaparak faaliyet gösteren fintech şirketi konumundaydı. Şirket, 2016 yılından sonra ise Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Almanya Federal Finansal Denetleme Otoritesi’nden (BaFin) bankacılık lisansı alarak tam bir banka olarak faaliyet göstermeye başladı. Yaklaşık 10 milyar dolar piyasa değeri üzerinden yatırım alan N26'nın globalde 8 ofisi bulunuyor ve 25 pazarda faaliyet gösteriyor. 1.500 çalışanı olan dijital bankanın 7 milyon da müşterisi var.

Revolut da hazırlık yapıyor

Öte yandan kaynaklar, İngiltere merkezli dijital bankacılık devi Revolut'un da Türkiye pazarı ile ilgilendiği, bu konuda hazırlıklar yaptığını ancak henüz BDDK ile bir görüşme yapmadığını da iletiyor. N26 ve Revolut gibi dijital bankacılık devlerinin Türkiye pazarı ile ilgilenmesi sektörde heyecan yaratırken, bu iki bankanın Türkiye'ye pazarına yalnız mı girecekleri yoksa yerli bir ortakla mı devam edecekleri ise merak konusu.