Bloomberg HT Ekonomik Veriler ve Gündem Dış ticaret açığı Ocak'ta yüzde 24 arttı
Ekonomik Veriler ve Gündem

Dış ticaret açığı Ocak'ta yüzde 24 arttı

  • Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın açıkladığı öncü dış ticaret verilerine göre, ocak ayında dış ticaret açığ, geçen yılın aynı ayına göre %24,2 oranında artışla 7,7 milyar dolar oldu.

Giriş: 03 Şubat 2025, Pazartesi 11:02
Güncelleme: 03 Şubat 2025, Pazartesi 14:56

Dış ticaret açığı yeni yılın ilk ayında artış kaydetti.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın açıkladığı öncü verilere göre Ocak'ta dış ticaret açığı yüzde 24,2 artışla 7,7 milyar oldu.

Ocak ayında ihracat yıllık yüzde 5,8 artışla 21,2 milyar dolar oldu. Bolat, böylelikle Ocak ayı rekor verisi kaydedildiğini belirtti.

İthalat ise yüzde 10,2 artışla 28,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Ocak ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı geçen yılın aynı ayına göre 3 yüzde puanlık bir azalışla yüzde 73,4’e düştü.

Geçen ay en çok ihracat yüzde 7,8 artış ve 10 milyar 706 milyon dolarla "ham madde (ara mallar)" grubunda gerçekleşti. Bu grubu yüzde 7,1 artış ve 7 milyar 861 milyon dolarla "tüketim malları", yüzde 5,1 azalış ve 2 milyar 481 milyon dolarla "yatırım (sermaye) malları" takip etti.

Söz konusu ayda sektörlere göre ihracatın payı, imalat sanayisinde yüzde 93,3 (19 milyar 756 milyon dolar), tarım, ormancılık ve balıkçılıkta yüzde 4,6 (964 milyon dolar), madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 1,5 (317 milyon dolar) olarak gerçekleşti.