Bakan Bolat: Dış ticaret açığı son 9 ayın en düşük seviyesine indi
-
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Mayıs 2026 dış ticaret verilerini açıkladı.
-
Mayıs ayında dış ticaret açığı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15,7 azalarak 5,6 milyar dolara geriledi. Böylece dış ticaret açığı son 9 ayın en düşük seviyesine indi.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Mayıs 2026 dış ticaret verilerini açıkladı.
Bayram ve takvim etkisi nedeniyle ihracatta yıllık bazda düşüş yaşanmasına rağmen, dış ticaret açığı son 9 ayın en düşük seviyesine gerilerken, ihracatın ithalatı karşılama oranı son 20 ayın zirvesine çıktı.
Mayıs ayında ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,3 azalarak 22 milyar 504 milyon dolar olarak gerçekleşti. Aynı dönemde ithalat ise yüzde 10,7 düşüşle 28 milyar 103 milyon dolar seviyesinde kaydedildi.
Bakan Bolat, günlük ihracat performansında ise tarihi bir rekor kırıldığına dikkat çekerek, 22 Mayıs 2026 tarihinde 2,4 milyar dolarlık ihracatla tüm zamanların en yüksek günlük ihracat değerine ulaşıldığını belirtti.
Dış ticaret açığı son 9 ayın en düşük seviyesine indi
Mayıs ayında dış ticaret açığı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15,7 azalarak 5,6 milyar dolara geriledi. Böylece dış ticaret açığı son 9 ayın en düşük seviyesine indi.
İhracatın ithalatı karşılama oranı da yükselişini sürdürdü. Söz konusu oran geçen yılın aynı ayına göre 1,2 puan artarak yüzde 80,1’e çıktı ve son 20 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.
Bolat, hizmet ihracatındaki olumlu görünümün sürmesi halinde Mayıs ayı itibarıyla yıllıklandırılmış mal ve hizmet ihracatının yaklaşık 396 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesinin beklendiğini ifade etti.
İhracattaki düşüşte bayram ve takvim etkisi
Bakan Bolat, Mayıs ayındaki ihracat düşüşünün temel nedeninin bayram ve takvim kaynaklı iş günü kaybı olduğunu vurguladı.
Bu yıl Kurban Bayramı ile 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü ve 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın hafta içine denk gelmesi nedeniyle Mayıs ayında iş günü sayısının geçen yılki 20 günden 14 güne düştüğünü belirten Bolat, söz konusu takvim etkisinin ihracatta yaklaşık 4,5 milyar dolarlık kayba yol açtığının değerlendirildiğini söyledi.
Takvim etkisinin geçici olduğunu belirten Bolat, Mayıs ayında görülen düşüşün önemli bölümünün Haziran ayında telafi edilmesinin beklendiğini kaydetti.
Takvim etkisinden arındırılmış verilerin ihracattaki temel eğilimin olumlu olduğunu ortaya koyduğunu ifade eden Bolat, geçen yıl Mayıs ayında 20 iş gününde gerçekleştirilen günlük ortalama ihracatın 1 milyar 124 milyon dolar olduğunu, bu yıl ise 14 iş gününde günlük ortalama ihracatın yüzde 15,7 artışla 1 milyar 299 milyon dolara yükseldiğini açıkladı.
devam edecek...