Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dün akşam Fed kararıyla %1'in üzerinde düşen Dolar/TL yeni güne artışla başladı.  

Fed'in dün akşamki faiz kararı öncesi 5.47 seviyelerinde seyreden kur güvercin mesajlarla %1'in üzerinde kayıpla 5.4076'ya kadar geriledi, ancak burada tutunamayarak yönünü yukarı çevirdi. Kur bugüne 5.43 civarında başladı, daha sonra 5.4637'ye kadar yükseldi. 

ABD Merkez Bankası 2019'da faiz artırım beklentilerini düşürürken büyüme beklentilerini de aşağı yönlü revize etti. Faiz artışında sabırlı olunacağı söylemi yinelendi.



QNB Finansinvest Yatırım Danışmanlığı Birim Yöneticisi Tolga Kudaloğlu Bloomberg HT'ye Fed'in piyasa beklentilerine yaklaştığını belirterek "sabırlı mesajını vurgulaması önemli. Piyasa açısından, özellikle gelişen ülkeler açısından pozitif. Ama büyümeye odaklanırsak, hem ABD büyümesini aşağı yönlü revize etmesi ve genel olarak küresel büyüme tahminlerinin indirilmesi gelişen ülke ekonomileri açısından negatif. Piyasalar genelde büyüme hikayesini satın alırlar. Piyasadaki iyimserliğin sınırlı kalmasını da buna bağlıyorum" diye konuştu.


DÖVİZ HESAPLARINDA KESİNTİ ARTIRILDI

Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Döviz tevdiat hesaplarındaki kesinti oranı artırıldı. 1 yıldan uzun vadeli döviz hesaplarında yüzde 13 olan kesinti yüzde 18'e çıkarıldı. 1 yıla kadar olan döviz mevduat hesaplarında stopaj oranı da yüzde 20'ye çıkarıldı.

Kudaloğlu kararı olumlu bulduğunu belirterek "hanehalkının tuttuğu döviz tevdiatında ciddi bir birikim var. Hükümet de döviz birikiminin cazibesini azaltmak istiyor. Ben bu kararı olumlu buluyorum, döviz tutma talebini azaltan kararlar  TL'ye destek olabilir" yorumunu yaptı. 
 

Yurt içinde kuru etkileyecek kritik bir veri akışı bulunmuyor, İngiltere Merkez Bankası faiz kararı ve ABD'de işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek.