Dolar/TL'de 'çekirdek enflasyon' etkisi devam ediyor
Türk lirası, TCMB'nin söylem değişikliği ve doların küreselde güçlenmesinden sonra perşembe günü de dolar karşısında değer kaybederken, dolar/TL 8,50'nin üzerini gördü.
Dolar/TL, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun çekirdek enflasyon vurgusu ve doların küresel piyasalarda güçlenmesiyle beraber 8,50’nin üzerini gördü.
Bloomberg Dolar Spot Endeksi, son beş günde yüzde 0,49 yükselerek 1.147 seviyesine tırmanırken çarşamba günü gelişen piyasa para birimlerinin genelinde bir gerileme görüldü. Türk lirası, dünden beri yüzde 1,70’ten fazla düşüşle en fazla değer kaybeden ikinci gelişen ülke para birimi olurken Brezilya reali son iki günde en fazla değer kaybeden gelişen ülke para birimi oldu.
Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi (CDS) 368 baz puan seviyesine yükselirken 2 yıl vadeli gösterge tahvil faizi yüzde 18,23 civarında seyrediyor.
Bürümcekçi: Faiz indirimi hazırlıkları hızlandı
Ekonomist Haluk Bürümcekçi, TCMB’de faiz indirimi hazırlıklarının hızlandığını belirterek Eylül ayında doğrudan bir faiz indiriminin olabileceğini söyledi.
Başkanın çekirdek enflasyon ile ilgili açıklamalarını politika faizi artışı gereğini ortadan kaldırmak olarak okuduğunu belirten Bürümcekçi, “Eylül ayı PPK toplantısına doğrudan faiz indiriminin başlatılması olarak yansıyabilir ve/veya para politikası duruşuna ilişkin mesaj cümleleri konuşmadaki çekirdek enflasyon odağına uygun şekilde değiştirilerek bir sonraki toplantıda indirimlerin başlamasının önünü açılabilir” dedi.
Merkez Bankası enflasyonda odağı manşetten çekirdeğe çevirdi
TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası ekonomi toplantısında yaptığı konuşmada Merkez Bankası’nın odağını manşet enflasyondan çekirdek enflasyona çevirdiğini belirtti.
“Küresel merkez bankacılığında, para politikası duruşu belirlenirken, para politikasının etkisi dışında olan kısa vadeli arızi unsurlardan arındırılmış çekirdek enflasyon göstergeleri esas alınır.” diyen Kavcıoğlu, salgının getirdiği olağanüstü koşulların çekirdek enflasyonun önemini artırdığını vurguladı.
Kavcıoğlu, Kısa vadede enflasyon görünümünde etkili olan geçici unsurların etkisini yitireceğini ve son çeyrekte enflasyonun düşüş eğilimine gireceğini düşündüklerini ve gıda dışı enflasyonun yılın geri kalanında da manşet enflasyonun altında kalmaya devam etmesini beklediklerini söyledi.
Eski AMB Başkanı Trichet'den çekirdek enflasyon yorumu
Trichet, ABD ve AB’nin şu anda farklı dünyalarda yaşadıklarının altını çizerken, Avrupa’da çekirdek enflasyonun panik yaratacak bir durumda olmadığını söyledi.
Trichet’in söyleşisinde öne çıkanlar şunlar oldu:
“ABD ve Avrupa olarak şu an farklı dünyalarda yaşıyoruz. ABD tarafında her ay belli sabit bir miktarda varlık alımı yapma sözü verildi. O sebepten ötürü tahvil alımının azaltması orada bir şey ifade ediyor. Ancak Avrupa’da esneklik var. Merkez Bankası her zaman varlık alımını hızını arttırma ya da azaltma haklı tutuyor. Geçmişte kendi varlık alımları hızını uyguladılar. Belki şimdi bir şöyle diyebilirler bir süre varlık alımlarında hızlanma yaşadık, şimdi önceki seviyelere gidebiliriz. Hatta biraz azaltma bile yapabiliriz dediler. AMB İcra Kurulu varlık alımlarını bu şekilde alıyor. AB ve ABD’yi kıyaslayacaksanız yüzde 3’lük bir enflasyon var. Ancak çekirdek enflasyon yüzde 1,6 geldi. ABD ile kıyasladığımız zaman ABD’deki enflasyon yaklaşık yüzde 4,5 gibiydi. Bu ikisini kesinlikle kıyaslayabileceğimizi düşünmüyorum."