Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Dolar/TL , Çin ile gerçekleştirilen swap anlaşması duyurusuyla haftaya düşüşle başlayarak 8,30’a kadar gerilemişti. Pazartesi günü gerçekleştirilen NATO zirvesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları sonrasında 8,47 seviyesine gelen dolar kuru ilk işlemlerde 8,50'nin üzerini gördü.

Türk lirası geçen hafta dolar karşısında en fazla değer kazanan gelişen ülke para birimi olmuştu.

Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi (CDS) 376 baz puan civarında bulunurken 2 yıl vadeli gösterge tahvil faizi yüzde 18,16 seviyesinde seyrediyor.

"S-400'de daha önceki düşüncemiz ne ise Biden'a onu ifade ettim"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden arasında uzun zamandır beklenen görüşme, Türkiye’nin S-400 konusundaki duruşunu değiştirmedi.

Erdoğan, görüşmede S-400’ler konusunda Türkiye’nin görüşlerini yinelediğini “S-400’de bizim düşüncemiz daha önce neyse aynı düşünceyi sayın başkana ifade ettim.” sözleriyle dile getirdi.

Erdoğan ile Biden’ın günlerdir beklenen başbaşa görüşmesi yaklaşık 50 dakika sürdü. İkili görüşme sonrasında 25 dakika süren bir de heyetlerarası görüşme gerçekleştirildi. Görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında konuşan Erdoğan, Biden’la yararlı ve samimi bir görüşme yaptıklarını belirtirken, “Türkiye-ABD ilişkilerinde çözülemeyecek hiçbir mesele olmadığı, tam tersine işbirliği alanlarımızın sorun başlıklarından daha geniş ve zengin bir görünüm sergilediğini düşünüyoruz” dedi. Erdoğan, “Uzun yıllara dayalı bir dostluğumuzun bulunduğu Sayın Biden’la gündemimizde yer alan konularla ilgili kapsamlı görüş alışverişinde bulunduk” diye konuştu.

Erdoğan, S-400 konusunun görüşmede gündeme gelip gelmediği yönündeki bir soruyu yanıtlarken, “Tabii ki burada yapılacak olan böyle bir görüşmede S-400’ün gündeme gelmemesi mümkün değil. Ama S-400’de bizim düşüncemiz daha önce neyse aynı düşünceyi sayın başkana ifade ettim. Bunun yanında F-35 konusunu da ifade ettim. Savunma sanayisiyle ilgili müşterek yapabileceğimiz adımlar nelerdir bunlar ifade ettim. Bundan sonraki süreçte de dışışleri, savunma bakanlarımız muhataplarıyla görüşmek suretiyle bu işi sağlama bağlayacaklar” değerlendirmesini yaptı. ABD’nin daha önce Türkiye’nin Patriot talebini karşılamadığını yineleyen Erdoğan, “Biz de tabii o zaman S-400’ü almak durumunda kaldık. Böyle bir süreçten geliyoruz” diye ekledi.