Bloomberght
Bloomberg HT Piyasalar Dolar/TL'de düşüş devam etti

Dolar/TL'de düşüş devam etti

Dolar/TL'de düşüş ivmesi 6. gününe girdi. Küresel piyasalarda ise doların sınırlı da olsa prim yaptığı izlendi

Giriş: 04 Şubat 2021, Perşembe 10:23
Güncelleme: 04 Şubat 2021, Perşembe 13:23

Küresel borsalarda üç gündür devam eden ralli bu sabah etkisini kaybederken, dolar hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kazandı.

Arka arkaya beş gün içinde dolara karşı yüzde 3’ün üzerinde değer kazanan Türk lirası bu sabah, küresel para birimlerine paralel şekilde sınırlı bir düşüş kaydetti. İşlem gününün takip eden bölümünde ise Türk Lirası dolar karşısında artıya geçti.

Fiyatlamalarda beklentiyi aşan Ocak enflasyonu sonrası analistlerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın sıkı parasal duruştan taviz vermeyeceği yönündeki beklentilerini etkili oldu.

Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,1 yükseliş kaydetti.

Gösterg tahvil faizi yüzde 14,77 olurken, Türkiye'nin risk primi 300 seviyesinin hemen altından işlem gördü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Ocak ayına ilişkin enflasyon değerlendirmesinde döviz kurunun birikimli etkilerine dikkat çekti.

Banka değerlendirmesinde döviz kurunun birikimli yansımaları ve uluslararası fiyatların etkisiyle üretici fiyatlarındaki güçlü artış eğiliminin devam ettiğini vurguladı.

Tüketici tarafında ise yıllık enflasyonundaki artışın sürükleyicisinin temel mal ve enerji grupları olduğu belirtildi. TCMB'nin değerlendirmesinde giyim dışında kalan temel mallarda; birikimli Döviz kuru etkileri, talep koşulları, bazı sektörlerde süregelen arz kısıtları ve uluslararası metal fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak fiyat artışlarının yüksek seyrini sürdürdüğü ifade edildi.

Giyim enflasyonunda kısmi bir toparlanma gözlenmekle birlikte düşük düzeyler korunduğunu belirten TCMB enerji enflasyonunun, petrol fiyatlarındaki artış ile elektrik, şebeke suyu, doğalgaz gibi yönetilen/yönlendirilen kalemlerdeki gelişmeler neticesinde yükseldiğini vurguladı.

Ocak'ta yıllık enflasyonun hizmetlerde sınırlı ölçüde gerilerken, gıda grubunda taze meyve ve sebze fiyatlarındaki düzeltmeyle düşüş kaydettiği belirtilirken çiğ süt alım fiyatlarındaki artışın ve uluslararası tarımsal emtia fiyatlarının yansımalarıyla diğer gıda ürünlerinde enflasyonun arttığı ifade edildi.