Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Küresel hisse senetlerindeki üç günlük ralliye ara veriliyor.

ABD vadelilerinde hafif hareketler dikkat çekerken Asya’da Güney Kore merkezli kayıplar göze çarpıyor. Çarşamba gününü %0,1 yükselişle kapatan S&P 500’de vadeliler hafif yükselişte.

Güney Kore Kospi endeksi yüzde 1'i aşan kayıp yaşarken, Hong Kong Hang Seng de sınırlı kayıp kaydetti. Japon Topix endeksi ise yatay.

Teşvik paketi beklentisine rağmen ABD Hazinesi’nin iç borçlanma programında artışa gitmemesi getiri eğrisinin 2016’dan bu yana en dik eğriye ulaşmasına yol açtı. 5-30 yıl makası 147 baz puan ile Şubat 2016’dan bu yana en yüksek seviyede.

ABD Hazine Bakanlığı, yeniden finansman kapsamında 3, 10 ve 30 yıl vadeli 126 milyar dolarlık devlet tahvili satışı yapacağını duyurdu.

Açıklamada, 9 Şubat'ta 58 milyar dolar tutarında 3 yıl vadeli, 10 Şubat'ta 41 milyar dolar tutarında 10 yıl vadeli ve 11 Şubat'ta 27 milyar dolar tutarında 30 yıl vadeli tahvillerin ihraç edileceği kaydedildi.

Toplam 126 milyar dolarlık devlet tahvili satışının gerçekleştirileceği belirtilen açıklamada, söz konusu ihracın yaklaşık 63,1 milyar dolarlık yeni nakit yaratacağı aktarıldı.

Dolarda sınırlı prim

Dolar G-10 para birimlerine karşı yükselirken Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,1 yükselişle 1.134 seviyesini gördü. Dolar gelişmekte olan ülke para birimlerinin çoğuna karşı da hafif primli.

Emtia tarafında ise gündemde petroldeki yükseliş var. Petrol fiyatları OPEC+ ülkelerinin arz fazlası temizlenene kadar kesintiye devam edecekleri söylemiyle yükselişini dördüncü güne taşıyor.

ABD ham petrol aktif kontratı 56 doları aşarak bir yıldan uzun bir sürenin zirvesine yükseldi. Brent petrol kontratı da çarşamba gününü yüzde 1,7 yükselişle kapaması sonrası yine pozitif fiyatlama gördü.

Suudi Arabistan ve Rusya’nın öncülük ettiği OPEC+ bakanları yazılı açıklamasında “petrol talebindeki belirsizlikler gölgesinde petrol piyasadaki yeniden dengelenmeyi hızlandırmanın önemini” vurgulandı. OPEC+’ın yanı sıra envanterler de fiyatları destekliyor. ABD ham petrol stokları 10 aydan uzun bir sürenin en düşüğüne gerilerken Çin stokları ise neredeyse bir yılın en düşüğünde seyrediyor.

Aşı cephesinde yeni gelişmeler

Küresel piyasalar bir yandan salgına ilişkin gelişmeleri de yakından takip ediyor. Dünya çapında Kovid-19 aşılaması 108 milyonu aşarken üreticiler aşı arzının etkin kullanımı için çalışmalarını hızlandırıyor. Oxford Üniversitesi, AstraZeneca ve Pfizer aşılarının bir araya getirildiği bir deney gerçekleştireceğini açıkladı.

Deneyde 820 katılımcıya 4-12 hafta arasında değişen çeşitli aralıklarda iki doz olarak hem Astra hem de Pfizer aşısı uygulanacak. Deneyle birlikte araştırmacılar hangi kombinasyonun en iyi sonucu elde ettiğini öğrenecek. Deneyin sonuçlarına göre üreticiler üzerindeki doz yetiştirme baskıları azalabilir. Öte yandan AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi Kovid-19 varyantlarıyla mücadele edecek yeni aşının bu yıl hazır olabileceğini belirtti.