Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dün 5.82 ile 3 haftanın zirvesine yükselen, akşam saatlerinde ise 5.76'lara düşen kur yeni güne 5.77 civarında yatay seyirle başladı. Kur daha sonra düşüşe geçerek 5.75'in altına geriledi.

Kur, Ekrem İmamoğlu'nun mazbatasını alacağı haberlerinin ardından düşüşünü hızlandırdı ve 5.71'e kadar çekildi. Euro/TL 6.56'dan 6.48'e, sepet kur 6.16'dan 6.13'e geriledi. Borsa İstanbul 100 Endeksi %1'in üzerinde primli seyrediyor. 

Kurun dün akşam başlayan düşüşünde Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın’ın ABD ile Patriot alımı konusunda görüşmelerin devam ettiğini belirtmesinin etkili olduğu belirtiliyor. 

GCM Menkul Değerler Ekonomisti Enver Erkan kur düşüşünün gerekçelerini şöyle açıkladı;

- "Bakan Albayrak’ın Trump ile Beyaz Saray’da S-400 konusunu da kapsayan bir görüşme gerçekleştirmesi ve bu görüşmenin olumlu bir havada geçmesi

- Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın, Patriot sürecinin devam ettiğine ve ABD Kongresi S-400 yaptırım kararı alsa bile Trump’ın Türkiye’ye muafiyet uygulayabileceğine dair açıklaması

- Pentagon’un Türkiye’yi AIM-9X füzeleri alacak ülkeler arasında göstermesi"

Canadian Imperial Bank of Commerce Strateji Direktörü Jeremy Stretch kurun yakın vadede 5.50'lere düşmesinin zor göründüğünü bildirdi. Stretch "piyasalar kısa sürede politik tarafta iyileşme görmek istiyor, Merkez Bankası'nın ay sonundaki enflasyon raporunu da beklemek isteyebilirler" diye konuştu.

SEÇİM FAKTÖRÜ 

Uzmanlar, İstanbul'da seçim sonuçlarının hala netleşmemesinin son dönemde Türk varlıkları üzerinde baskıya neden olduğuna ve bu belirsizliğin piyasalar üzerindeki en önemli risk unsuru olduğuna dikkat çekiyor. Son olarak Maltepe'deki 1089 sandıktaki yeniden sayım işlemi sona ererken AK Parti İstanbul seçimlerinin yenilenmesi için dün YSK'ya başvurdu. Şimdi gözler YSK'nın vereceği karara çevrildi.

BBVA analistleri Türkiye ekonomisinde 2 çeyrek üstüste daralma sonrası yılın ilk çeyreğinde pozitif büyüme olabileceğini belirterek "Ancak yeni finansal oynaklıklar yılın kalanı için risk oluşturuyor. Gelecek çeyreklerde toparlanmanın sürmesi için ihtiyatlı ekonomik politika duruşu kritik" değerlendirmesini yaptı. 

PİYASALARDA BUGÜN

Türkiye Varlık Fonu A.Ş. Yönetim Kurulu Toplantısı bugün gerçekleştirilecek. Toplantı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında saat 17.30'da başlayacak.

Günün devamında ABD'de toptan eşya stokları verisi ve Fed'in Bej Kitap raporu açıklanacak.