Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dolar/TL yeni güne artışla başladı.

Dün Merkez Bankası faiz oranını değiştirmezken 'gerektiğinde ilave parasal sıkılaştırma olabileceği' söylemini metinden çıkarttı. Bu da Merkez Bankası'nın sıkı duruşunu sürdürmeyip faiz indireceği beklentilerini gündeme getirdi ve kur sert yükselişle 6 sınırına dayandı.

Dün PPK kararı öncesi 5.89 civarında seyreden kur kararın ardından 5.98'in üzerini test etti.

Kur bu sabah en yüksek 5.9706, en düşük 5.9242 seviyesini gördü.




Atlas Portföy Genel Müdür Yardımcısı Cem Şekerci Bloomberg HT'ye metinde böyle bir değişiklik beklenmediğini belirterek "bu ibarenin kaldırılması ilave faiz artırımı yapmayacağını ve faiz indirimine yöneleceğinin sinyaliydi. Piyasa bunu Haziran'da faiz indirebilir diye yorumladı. Aslında böyle bir sinyal vermedi ama önceki metne göre daha güvercin bir duruş oldu, bu da kuru yükseltti." diye konuştu.

Bu ivmenin biraz daha devam edebileceğini belirten Şekerci "yurt dışında da dolar endeksi çok kuvvetli, Euro/Dolar geri çekildi. Dünyada riskten kaçış modu da doları güçlendiriyor. Kurda 6.17 - 6.22 aralığına doğru bir yükseliş görebiliriz" değerlendirmesini yaptı.


Son dönemde petrol fiyatlarındaki yükseliş, ABD ile yaşanan S400 krizi, Merkez Bankası'nın rezervlerine dair endişeler, seçim belirsizliğinin henüz sona ermemesi gibi faktörler TL üzerinde baskıya neden olan ana unsurlar olarak öne çıkıyor.

Yurt içinde bugün kuru etkileyecek veri akışı bulunmuyor, YSK'nın İstanbul seçimlerine yönelik haber akışı izlenecek. ABD'de ise 1. çeyrek büyüme verisi takip edilecek.