Domatesle başlayan pestisit analiz şartına biber de dahil oldu
-
ŞOK Marketler, taze meyve-sebzede pestisit analizini kendi laboratuvarında yapmaya dönük uygulamasını genişletti.
Türkiye'de özellikle yaş meyve ve sebze ile gündeme gelen pestisit tartışmaları kamuoyunda hassasiyeti artırırken, tüketici talebini dikkate alan perakende sektörü de bu kaygıların etkisiyle harekete geçti.
Taze meyve-sebzede pestisit analizini kendi laboratuvarında yapmaya dönük uygulamasını domates ile başlatan ŞOk Marketler, şimdi de biber için aynı uygulamayı hayata geçirdi.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, Antalya’daki tedarik platformunda kurulan laboratuvarda domatesle başlatılan analiz sürecine biber de dahil edildi. Buna göre, mağazalara sevk edilen biberlerin laboratuvar analizinden geçmesi ve “pestisit tespit edilmedi” sonucu alınması şartı aranacak.
Şirket, uygulamanın yalnızca raf güvenliğiyle sınırlı olmadığını; üretim tarafında da saha çalışması yürütüldüğünü bildirdi. Açıklamada, ziraat mühendislerinin çiftçilere “doğru tarım uygulamaları” kapsamında eğitim verdiği, analiz sonuçlarına göre üreticiye geri bildirim sağlanarak üretim süreçlerinin iyileştirilmesinin hedeflendiği kaydedildi.
Açıklamaya göre, tüketici tarafında ise şeffaflık için analiz sonuçlarına QR kod üzerinden Cepte ŞOK uygulamasıyla erişim imkânı sunuluyor. Şirket, domates ve biberle ilerleyen pestisit analiz modelinin önümüzdeki dönemde diğer meyve-sebze gruplarını da kapsayacak şekilde planlı olarak genişletileceğini belirtti.