Advertisement
EDİTOR ABONE OL

Önümüzdeki haftaki FED ve ECB toplantıları öncesi, bilançolara bağlı hisse bazlı hareketlilik ön planda. ABD cephesinde büyüme ve Tüketici Güven Endeksi verileri izlenecek. ABD Dayanıklı Mal Siparişlerinden gelen zayıf sinyaller sonrası büyümenin çeyreksel olarak %3’ü tutturup tutturamayacağı takip edilecek.

Sabah saatlerinde BOJ toplantısından yeni bir uygulama gelmedi. Ek parasal gevşeme beklentisi içerisinde olanları bir parça hayal kırıklığına uğrattı. Euro/Yen’de kar satışları görüldü. Çin cephesinde ise tahvil piyasasına ilişkin yürütülen soruşturma ön planda. Öte yandan, Çin Merkez Bankası “yuan” referans oranını dolar karşısında 6.2208 ile yeni rekor seviyeye yükseltti.

ECB’den gelecek faiz indirimi konusunda Almanya ile Euro Bölgesinin kalanı arasında farkın giderek açıldığı görülüyor. İspanya %27,2 işsizlik ile daha fazla kemer sıkmak istemiyor, Almanya’da sıkı bütçeye takılmış durumda. Almanya’nın görüşü ile diğer ülkelerin ihtiyaçları arasındaki farkın boyutu önem kazanmış durumda. ECB’den gelebilecek faiz indirimin İtalya ve İspanya’daki KOBİ’lere fayda sağlamayacağı ise şu aralar makalelerin başlıklarını sıklıkça süslüyor. İspanya bugün reform programını açıklayacak. İtalya da ise 6 ay vadeli tahvil ihalesi takip edilecek.

Gösterge tahvilde rekor düşük seviyeler

Gösterge tahvil faizi haftanın son işlem gününe %5.47’den yeni güne başladı. Açılışın ardından %5.44 ‘e geri çekildi. Türkiye 10 yıllıklarında ise %6.49 seviyesindeyiz. Fonlama maliyetlerinin aşağı gelmesi kısa vadeli tahvil faizlerini, yabancı fonların ilgisi ise uzun vadeli tahvil faizlerini destekliyor. Bazı vadelerde hafif satışlar görülse de genel anlamda faizlerde düşüş eğilimin korunduğu görülüyor. Mayıs ayında Hazinenin 16.7 milyar TL’lik itfası olması bundan sonraki seyir adına önem taşıyor.

BIST 100 global piyasaları takipte yükselişte

Endeks güne dünkü kapanışa 98 puan yükselişle 85,041 puandan yükselişle başladı. BIST 100’ün yönünü etkileyebilecekler arasında yurtiçi tarafta Merkez Bankası’nın haftalık para ve banka istatistikleriyle yurtdışında ABD büyüme verisi yer alıyor. Bilanço tarafında, Ford Otosan, Türk Traktör, Mardin Çimento, Adana Çimento’nun ilk çeyrek finansalları bugün açıklanacak. Ford Oto, Çinli kamyon üreticisiyle yapmış olduğu lisans anlaşması çerçevesinde dünü primli kapatmıştı. Halka arz sürecini tamamlayan Pegasus’ta bugünden itibaren BIST 100’de işlem görmeye başladı.

Parite yeniden 1.30’un altına sarktı

Dün TL’de sepet bazında değer kazancı görülmesi sonrası, Dolar/TL sabah saatlerinde 1,80’nin üzerinden işlem görüyor. Küresel risk iştahındaki artışla birlikte 1,80’lerin altını test eden ancak o seviyelerde tutunamayan TL’nin lehine bir değerleme görülüp görülmeyeceği izlenecek. Paritede ise faiz indirimi fiyatlamalarıyla birlikte 1.30-1.31 aralığındaki yatay seyir sürüyor.

BloombergHT Araştırma Bölümü

Ayşe İyigündoğdu

aiyigundogdu@bloomberg.net