Advertisement
BLOOMBERGHT GÜVEN ENDEKSİ ABONE OL

Endeksi oluşturan soruların detayına baktığımızda, tüketicinin hem mevcut durum algısında hem de önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerinde düşüş görüyoruz. Düşüş ağırlıklı olarak mevcut duruma yönelik sorulardan kaynaklanıyor. Özellikle döviz kurlarında yaşanan sert yükseliş Tüketici Güvenindeki gerilemenin en önemli nedeni denilebilir. Mevcut durum algısındaki gerileme tüketici güvenindeki düşüşün en önemli nedeni olmakla birlikte gelecek 12 aya ilişkin beklentilerde de bir miktar gerileme izleniyor.

Bloomberg HT Tüketici Beklenti Endeksi’nin Mayıs ayında yüzde 1,44 azalışla 82,54 değerini aldığını görüyoruz. İçinde bulunduğumuz dönemin başta konut ve otomobil olmak üzere alışveriş için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Endeksi ise yüzde 8,38 artışla 66,44 değerini alıyor. Konut başta olmak üzere vergi indirimleri ve TL’deki değer kaybının fiyatları arttırma beklentisi tüketim eğilimini arttırmış olabilir.

Mayıs ayının genelinde tüketici güveni düşmekle birlikte ön endekse göre kısmi yükselme izliyoruz. TCMB’nin para politikasındaki sıkılaştırma adımları sonrası TL’deki göreceli değerlenme tüketici güvenini bir miktar toparlatmış görünüyor.