Advertisement
BLOOMBERGHT GÜVEN ENDEKSİ ABONE OL

Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0,60 azalarak 72,21 değerini aldı. 

Endeksi oluşturan soruların detayına baktığımızda, tüketicinin kişisel finansal durum ve mevcut durum algısında bir miktar gerileme gözlenirken, genel olarak ekonominin bir önceki aya ilişkin algısında iyileşme gözleniyor.

Benzer şekilde, tüketim eğiliminde de bir miktar artış gözleniyor. Gerek siyasi ve jeopolitik gelişmeler gerek Türk Lirasında sağlanan değerlenme ile Kasım ayında hızlı bir toparlanma gösteren Tüketici Güveninin Aralık ayında yatay bir seyir gösterdiği izleniyor. Bu çerçevede, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Endeksi’nin Aralık ayında yüzde 3,62 azalışla 77,23 değerini aldığını görüyoruz.

İçinde bulunduğumuz dönemin başta konut ve otomobil olmak üzere alışveriş için uygunluğunu ölçmeye çalışan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Endeksi ise yüzde 6,98 oranında artarak 59,05 değerini alıyor. Hem vergi indirimleri hem yıl sonu etkisiyle tüketim eğiliminin Aralık ayının ikinci yarısında arttığı gözleniyor.

Özellikle Bloomberg HT Tüketim Eğilim Endeksinin seyri, geçtiğimiz Ağustos – Ekim döneminde iç talepte yaşanan sert düşüşün yerini son dönemde bir miktar toparlanmaya bıraktığına işaret ediyor.