Bloomberght
Bloomberg HT Finansal Teknoloji 'En az 100 bin firma e-faturaya geçecek'

'En az 100 bin firma e-faturaya geçecek'

  • Bu yıl sonuna doğru beklenen tebliğ ile cirosu 5 milyon TL'nin üzerinde olan tüm şirketlerin e-fatura, e-arşiv, e-defter ve e-irsaliye uygulamasından yararlanmak durumunda olacağını belirten QNB eFinans Genel Müdürü Okay Yıldırım, bunun da 100 bin yeni firma anlamına geldiğini söyledi

Giriş: 29 Nisan 2019, Pazartesi 10:27
Güncelleme: 29 Nisan 2019, Pazartesi 10:27

QNB eFinans Genel Müdürü Okay Yıldırım, 2018 sonu itibarıyla e-defter ve e-fatura kullanan firma sayısının 100 bine ulaştığını, bu yıl sonunda en az bu kadar daha firmanın e-dönüşümden geçeceğini söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına katılan Yıldırım, şu anda bir taslak tebliğin gündem de olduğunu ve çok hızlı bir şekilde tebliğe dönüşmesini beklediklerinin altını çizdi. Bu tebliğ ile birlikte ciroda 10 milyon TL sınırının değişeceğini ve cirosu 5 milyon TL'nin üzerinde olan tüm şirketlerin e-fatura, e-arşiv, e-defter ve e-irsaliye uygulamasından yararlanmak durumunda olacağını kaydeden Yıldırım, bununla birlikte en az 100 bin firmanın daha sisteme dahil olacağını söyledi. Bu gelişmeyle birlikte Türkiye'de 200 bin şirketin e-faturaya geçeceğini kaydeden Yıldırım, bunun da ekonominin yüzde 90'nını kapsayacağını ifade etti.

'KAĞIT FATURA MALİYETİ 22 TL, E-FATURA MALİYETİ 1 TL'NİN ALTINDA'

E-dönüşümün bir anlamda ticaretin dijitalleşmesi olduğunu kaydeden Yıldırım, dijitalleşme ile birlikte fatura, irsaliye, fatura saklama gibi durumların şirketler için maliyetlerinin de azaldığının altını çizdi. Avrupa'da normal bir faturanın bir firma için uçtan uca maliyetinin 22 Euro olduğunu, Türkiye'de ise tahminen 22 TL olduğunu belirten Yıldırım, "Kargo maliyeti, 10 yıl süre ile arşivleme maliyeti de söz konusu. E-faturanın maliyeti ise 1 TL'nin altında. Dolayısıyla sadece firma tarafında değil ekonomi için de büyük bir tasarruf" diye konuştu.

'3.7 TRİLYON TL'LİK E-FATURA KESİLDİ'

Bunun yanı sıra e-dönüşüm ürünlerinin çok çevreci ürünler olduğunu kaydeden Yıldırım, şu anda e-dönüşüme 100 bin firma girdiğini, bu firmaların kullandığı e-faturaların yılda 400 bin ağacın hayatını kurtardığını söyledi. E-dönüşümün ekonomideki payının günden güne arttığını vurgulayan Yıldırım, 2014 yılı başından bu yana 3.7 trilyon liralık e-fatura kesildiğini kaydetti.

'E-FATURA İLE KOBİ'LERİN TEMİNAT SORUNUNU DA ÇÖZÜYORUZ'

E-fatura ve e-defter dönüşümünü inovasyona çevirmenin de mümkün olduğunu ifade eden Yıldırım, "Biz buradan inovatif ürünler de çıkarıyoruz. Bu ürünler KOBİ'lerin finansmanında ve e-defter tarafında çok büyük kolaylıklar getirecek. Bizim e-fatura teminatlı kredi çözümümüz var. Bu KOBİ'lerin teminat sorununu çözen bir ürün. E-fatura karşılığı büyük ölçekli KOBİ ya da kurumsal firmalardan olan alacaklarını teminat olarak gösterip kredi kullanma imkanı sağlıyoruz. E-fatura sayesinde tüm süreçler dijital olarak işliyor. Aynı zamanda kredi değerlendirmesini de e-defter kullanmak suretiyle hem daha objektif hale getiriyoruz, hem de dijital olarak sonuçlandırmak için çalışmalarımız sürüyor. Dolayısıyla tüm kredi süreçleri hem kullanım anında hem de öncesinde dijitalleşmiş olacak" diye konuştu. KOBİ'lerin ve işletmelerin sıfır yatırımla e-dönüşüm için QNB eFinansa'a başvurabileceklerini belirten Yıldırım, firmaların bunu kendi kendine yapabilmeleri hem sabit maliyetler açısından çok masraflı hem de 7/24 çalışması için en az 3 kişilik ilave istihdam gerektiğini söyledi. Yıldırım, bu nedenle firmalara özel entegratör ile çalışmalarının daha anlamlı olduğunun altını çizdi.