Advertisement
HABERLER ABONE OL

Endonezya Merkez Bankası, koronavirüsten dolayı ortaya çıkan dolar sıkışıklığı nedeniyle likidite ihtiyacını karşılamak için New York Fed'den 60 milyar dolarlık swap imkanı sağladı.

Endonezya Merkez Bankası Başkanı Perry Warjiyo bugün yatırımcılarla yaptığı video konferansta, bankanın henüz bu imkanı kullanma planı olmadığını belirtti. Warjiyo bu anlaşmanın ekonomi için bir güven oylaması niteliğinde olduğunu söyledi.

Endonezya rupisi bu sene yatırımcıların gelişen piyasalardan çıkıp güvenli liman olan dolara dönmesiyle dolar karşısında yüzde 14'ten fazla düşerek Asya'da en fazla düşen para birimlerinden biri oldu. Bugün açıklanan verilere göre ülke Merkez Bankası'nın düşüşü durdurmak için hamleleriyle geçen ay Döviz rezervleri 9.43 milyar dolar geriledi. 

Warjiyo ülkenin yaklaşık 121 milyar dolar civarında rezervi olduğunu ve bu swap anlaşmasının dolar likiditesi gerekirse ikincil bir savunma aracı olacağını belirtti.

Fed 31 Mart'ta virüs salgını sırasında küresel dolar sıkışıklığını gidermek için 14 ülkenin merkez bankasıyla swap hattı kurmuştu. Fed'in swap hamlesi, merkez bankalarına geçici olarak tahvil karşılığı dolar edinme imkanı sağlıyor. 

Swap açıklaması sonrası rupi ve tahviller ralli yaptı. Para birimi dolar karşısında yüzde 1.3 yükselerek 16,200'ye ulaştı ve 27 Mart'tan beri en büyük artışı kaydetti. 10 yıllık tahvil faizi ise 7 günde ilk kez gerileyerek 4 baz puan düşüşle yüzde 8,16 oldu.