Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, özel sektörün açıkladığı verilerin ABD'nin en büyük petrol dağıtım noktasında stokların arttığını ve mevsimsel olarak rekor seviyede bulunan arzın daha da yukarı seviyeye taşındığını göstermesinin ardından, üç ayın en düşük kapanış seviyesi yakınında seyretti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, düşüşünü dördüncü güne taşıdıktan sonra fazla değişmedi. ABD'de Batı Teksas petrolünün (WTI) tesliman noj-ktası olan Cushing'deki stoklar, Amerikan Petrol Enstitüsü (API) verilerine göre, geçen hafta 1.4 milyon varil arttı. API, öte yandan, ülke çapında stokların 827,000 varil arttığını duyurdu. ABD'de Enerji Enformasyon İdaresi'nin Çarşamba günü açıklayacağı stok rakamının düşüşünü 10'uncu haftaya taşıması bekleniyor.

Petrol, Şubat ayında son 12 yılın en düşük seviyesine inmesinin ardından yaklaşık iki kat değer kazanması sonrası, Haziran ayının başından bu yana yüzde 15 düştü. Küresel arz fazlası, Nijerya'dan Kanada'ya arz kesintilerinden dolayı azalırken, hem ham petrol hem de rafine yakıt stoklarındaki yüksek seyir, yavaşlamakta olan talep artışı ile birlikte, fiyatlardaki toparlanmayı durdurdu.

Melbourne'de IG Ltd. piyasalar analisti Angus Nicholson, "Olumsuzluğun ardındaki genel yönlendirici, ham petrol ve benzin stoklarındaki yükseklik gibi görünüyor," dedi ve "Piyasa aşağı trendde ve şu an için bir yönde değişimi görünmüyor. Varil başına 40 dolar civbarında kilit teknik destek var" şeklinde görüş bildirdi.

Eylül vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 9 sent düşerek, Hong Kong saati ile 13:40'ta varil başına 42.83 dolara geriledi. Kontrat Salı günü yüzde 0.5 düşerek 42.92 dolar ile 25 Nisan'dan bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi. Toplam işlem hacmi 100 günük ortalamanın yğzde 48 altındaydı.

Eylül vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 9 sent düşerek varil başına 44.78 dolara indi. Fiyatlar Salı günü yüzde 0.3 yükselerek 44.87 dolara çıktıç Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a göre 1.96 dolar primli, işlem gördü.