Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Libya ve Nijerya'nın petrol üretimi kısıtlamasında bulunması, OPEC ve diğer petrol üreticisi ülkelerin Pazartesi günü düzenleyeceği toplantının gündeminde yer almayacak. Planlanan konuşmalarla alakası olan iki kaynaktan gelen bilgiye göre, Libya ve Nijerya, aşırı arzın önüne geçmek için sarf edilen küresel çabaya dahil olmadan önce daha yüksek bir seviyede üretim yapmaya ihtiyaç duyduklarını belirtti.  

Bilginin gizli kalması gerektiği için isim vermek istemeyen iki kaynak, Nijerya'nın, üretimin günlük 1.8 milyon varilde tutulabildiği durumda, arz artışını durdurmaya, hatta arzı azaltmaya hazır olacağını söyledi. Bu kaynaklar, Libya'nın, Aralık ayı gelmeden önce günlük 1.25 milyon varillik üretim hedefine ulaşana kadar üretim kısıtlaması konusunda herhangi bir anlaşmaya varmayı planlamadığını belirtti. Suudi Arabistan ve Rusya'nın da içerisinde bulunduğu petrol üreticisi ülkeler, üretim kısıtlaması konusunda varılan uluslararası anlaşmanın etkililiğini değerlendirmek için St. Petersburg'da toplanacak. 

OPEC'in websitesinden Pazar günü yaptığı açıklamaya göre, Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih, "karşılaşılan zorluklar da dahil olmak üzere" üretimin toparlanması planlarına ilişkin Libya ve Nijerya'dan gelen temsilcilerle haftasonu görüştü.   

Libya ve Nijerya'nın her ikisi de, Ocak ayında yürürlüğe konan üretim kısıtlaması anlaşmasından, iç sıkıntılara bağlı olarak üretimi iyileştirme çabaları sebebiyle muaf tutuldu. Bu iki ülkede geçtiğimiz aylarda artan üretim, OPEC'in petrol piyasalarının denge bulmasını desteklemek adına üretimi kısma yolları arayabileceği spekülasyonunu canlandırdı. Brent petrolü, Nijerya, Libya ve ABD'de artan üretimin OPEC ve Rusya'nın da içerisinde bulunduğu müttefiklerinin Mart ayına kadar üzattığı üretim kısıtlamalarının önüne geçtiğine ilişkin endişelerle bu yıl yüzde 15'lik bir düşüş gerçekleştirdi.