Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de özel sektörün açıkladığı verilerin petrol stoklarının beklenmedik bir şekilde düştüğünü göstermesi ve böylelikle stokların geçen ay ABD kıyılarını vuran ve petrol rafinerilerinin kapanmasına neden olan Harvey Kasırgası'ndan bu yana ilk kez düşmesinin ardından varil başına 52 doların üzerine çıktı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü yüzde 0.7 düştükten sonra yüzde 0.5 kadar daha yükseldi. Sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) verilerine göre, petrol stokları geçen hafta 761,000 varil düştü. ABD'de Çarşamba günü açıklacak olan resmi verilerin, Bloomberg'in anketine göre, geçen hafta 3.1 milyon varil artması bekleniyor.

Petrol bu ay, artmakta olan ham petrol talebine ilişkin tahminler ve ABD'de Harvey Kasırgası sonrası rafinerilerin tekrar faaliyete geçmeye başlaması ile birlikte yüzde 10'dan fazla arttı. Fiyatlar Pazartesi günü, Türkiye'nin Kuzey Irak'tan Kürt petrolünün kendi topraklarından ihracını durduracağı tehdidinde bulunmasının ardından son beş ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Barnabas Gan, "Küresel stoklar halen yüksek, ancak azalıyor,"dedi ve "Yılın sonuna kadar petrol talebinin güçlü kalmasını bekliyoruz. Petrol fiyatlarının daha da yükselmesi için kapasitesi olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Kasım vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 28 sent yükselerek varil başına 52.16 dolara kadar çıktıktan sonra Hong Kong saati ile 10:30'da 52.13 dolara geldi. Fiyatlar Salı günü 34 sent düşerek 51.88 dolardan kapandı.

Kasım vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 23 sent yükselerek varil başına 58.67 doalra çıktı. Fiyatlar Salı günü 58 sent ya da yüzde 1 düşüşle 58.44 dolardan kapandı.Küresel gösterge petrolü Brent, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 6.52 dolar primli işlem gördü.