Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, OPEC'in ham petrol üretiminin Suudi Arabistan ve Kuveyt'teki artışların etkisi ile hafifçe yükselmesinin etkisiyle, geçen ayın yükselişle geçilmesinin ardından iki gün üst üste geriledi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü yüzde 2.1 düştükten sonra yüzde 0.3 daha geriledi. Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğı (OPEC), Bloomberg'in derlediği verilere göre, Eylül ayında günlük 32.83 milyon varil petrol üretti. Bu, Ağustos ayına göre günlük 120,000 varil üzerinde bir artışı işaret ediyor. Libya'nın petrol üretimi, ülkenin en büyük petrol sahasında üretimin kısa bir aradan sonra yeniden başlaması ile birlikte, beş ayın en düşük seviyesinden toparlanmaya hazırlanıyor.



Petrol Eylül ayında, talebin artmakta olduğuna ilişkin tahminler ve Türkiye'nin Kuzey Irak'ın kendi toprakları üzerinden petrol ihracatını durdurma tehdidi ile birlikte Nisan 2016'dan bu yana en büyük aylık yükselişini gerçekleştirdi ve boğa piyasasına girdi. Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) Çarşamba günü açıklayacağı petrol stok verisinin, Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerine göre, geçen hafta 500,000 varil düşmesi ve önceki haftanın düşüşünü sürdürmesi bekleniyor.

Sydney'de Fat Prophets analisti David Lennox, "Piyasa şu anda beklemede görünüyor," dedi ve "Yüksek fiyatlar muhtemelen ABD'de üretimin artmasına neden olacak ve bu durum fiyatlarda yükselişe engel teşkil edecek. Öte yandan OPEC üretim kısıntılarına uyduğu sürece, fiyatlar destek bulacak" şeklinde görüş bildirdi.

Kasım vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 14 sent düşerek, Hong Kong saati ile 11:07'de varil başına 50.44 dolara indi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamasının yüzde 69 altındaydı. Fiyatlar Pazartesi günü, geçen ay yüzde 9.4 yükseldikten sonra 1.09 dolar düşerek varil başına 50.58 dolardan kapandı.

Aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 23 sent düşerek varil başına 55.89 dolara geriledi. Fiyatlar Pazartesi günü 1.42 dolar ya da yüzde 2.5 düşerek 56.12 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Aralık vadeli WTI'a kıyasla 5.14 dolar primli işlem gördü.