Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de özel sektör verilerine göre benzin stoklarının artması ve ABD'nin en büyük petrol depolama merkezinde ham petrol stoklarının yükselmesinin ardından kayıplarını varil başına 50 dolara doğru genişletti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki iki seansta yüzde 2.4 düştükten sonra yüzde 1 kadar daha değer kaybetti. Özel sektörün fonladığı Amerikan Petrol enstitüsü (API) verilerine göre, ABD'de benzin stokları geçen hafta 4.91 milyon varil arttı. Bu, eğer Çarşamba günü açıklanacak resmi rakamlarla da doğrulanırsa, Ocak ayından bu yana en büyük artış olacak. Cushing, Oklahoma'da bulunan depolama merkezinde, ham petrols tokları 2.08 milyon varil arttı.

Talebin güçlenmekte olduğuna ilişkin işaretlerle birlikte, geçen ayki ralli petrolün boğa piyasasına girmesini sağlarken, fiyatlar, ABD'de artan üretimin OPEC öncülüğündeki arz kısıntılarının etkisini gidereceği endişesi ile 52 dolaron üzerinde tutunmakta zorluk çekti. Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu (OPEC) üyeleri ve ortaklarının, UBS Group AG'ye göre, Mart ayında sona erecek üretim kısıntısı anlaşmasını üç ay daha uzatmaya ihtiyaçları var.

Sydney'de CMC Markets baş stratejisti Michael McCarthy, "Petrol için risk şimdilerde aşağı yönlü," dedi ve "50 doların altına bir hareket teknik satışları tetikleyebilir ve Batı Teksas petrolü yeniden eski işlem bandı olan 47.50-49.50 dolara dönebilir" şeklinde görüş bldirdi.

kasım vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 51 sent düşerek varil başına 49.91 dolara kadar indikten sonra Hong Kong saati ile 12:23'te 50.03 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamasının yüzde 36 altındaydı. Fiyatlar Salı günü 16 sent düşüşle 50.42 dolardan kapandı.

Aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 37 sent ya da yüzde 0.7 düşerek varil başına 55.63 dolara indi. Fiyatlar Salı günü 12 sent düşüşle 56 dolardan kapanmıştı. Küresel gösterge Brent petrolü, Aralık vadeli WTI'a kıyasla 5.30 dolar primli işlem gördü.