Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, OPEC ve ortaklarının piyasayı yeniden dengeye kavuşturabilmek için tüm seçeneklere açık olduğunu kaydetmesinin ardından kazançlarını sürdürdü.

Aralık vadeli petrol kontratları, New York'ta yüzde 0.8 kadar yükseldi ve Cumartesi günü arz kısıntısı anlaşmasını izlemekle yükümlü komite, OPEC ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu ortakları, anlaşmaya uyumun rekor seviyeye çıktığını kaydetti. Baker Hughes'un verilerine göre, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısı düşüşünü üçüncü haftaya taşıyarak Haziran'dan bu yana en düşük seviyesine indi.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkelerinin 30 Kasım'da Viyana'da düzenlenecek toplantıda Mart sonunda bitecek olan arz kısıntısı anlaşmasını uzatma kararı alacağı spekülasyonu ile birlikte varil başına 52 dolar civarında tutundu. Irak'ın kuzeyinde artan tansiyon da, Irak kuvvetlerinin Batma ve Ain Zala petrol sahalarının yer aldığı Zummar kasabasında kontrolü yeniden ele almaları ile birlikte, fiyatlara destek oldu.

Sydney'de CMC Markets analisti Ric Spooner, "Fiyatların ardındanki temel yönlendirici, OPEC ve Rusya'nın arz kısıntısı anlaşmasını uzatmaya yönelik tartışmalar ve bunun yanında, anlaşmaya uyumun oldukça iyi gitmesi," dedi ve "ABD'de petroö üretiminin son dönemde artış göstermemesi de fiyatlara yardımcı oluyor. Petrolün biraz daha yükselmesi ve belki de 54 dolara doğru tırmanması mümkün" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü, Nymex piyasasında, 40 sent yükselerek varil başına 52.24 dolara kadar çıktıktan sonra Hong Kong saati ile 09:31'de 52.13 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 50 altında. Kasım vadeli kontrat Cuma günü yüzde 0.4 yükselerek vadesini 51.47 dolardan durdurdu. Kontrat geçen hafta fazla değişmedi.

Aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 30 sent ya da yüzde 0.5 yükselerek varil başına 58.05 dolara kadar çıktı. Fiyatlar geçen hafta yüzde 1 yükseldi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 5.75 dolar primli işlem gördü.