Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol stoklarının beklenenden az azalabileceği ve benzin stoklarının artabileceğine ilişkin işaretlerle birlikte düşüşünü ikinci güne taşıdı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü yüzde 0.3 düşerek son dört günde ilk kez geri çekildikten sonra yüzde 0.4 kadar daha geriledi. ABD'de özel sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) açıkladığı verilere göre, hampetrol stokları geçen hafta 1.56 milyon varil düşerken, benzin stokları 520,000 varil arttı. ABD'de Çarşamba günü açıklanacak olan resmi verilere göre, petrol stoklarının 2.45 milyon varil azalması bekleniyor.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkelerinin 30 Kasım'da Viyana'da gerçekleştirecekleri toplantıda Mart ayında sona erecek arz kısıntısı anlaşmasını uzatma akrarı alabileceklerine ilişkin beklentiler ile birlikte, Eylül ayının başından bu yana yaklaşık yüzde 20 arttı. OPEC'in Salı günü yayınladığı raporuna göre, OPEC öncülüğündeki arz kısıntılarının fiyat toparlanmasını tetiklemesinin ardından, ABD'de kıyı petrolü üretimiönümüzdeki dört yıl boyunca beklenenden daha hızlı artacak.

Sydney'de Fat Prophets emtia analisti David Lennox, "Piyasa, fiyatlara bu seviyelere olası bir arz tepkisi bekliyor, özellikle ABD'den," dedi ve "Jeopolitik gelişmeler şu sıralar petrol fiyatlarını yönlendiriyor, ancak traderlar resmi petrols tok verilerini yakından izleyecek ve OPEC toplantısı gittikçe yaklaşıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 25 sent düşerek varil başına 56.95 dolara kadar düştükten sonra Hong Kong saati ile 09:58'de 57.08 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 40altındaydı. Fiyatlar Salı günü iki yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesinden gevşeyerek 57.20 dolardan kapadı.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 1 sent düşerek varil başına 63.38 dolara geldi. Kontrat Salı günü 58 sent düşerek 63.69 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Ocak vadeli WTI'a kıyasla 6.38 dolar primli işlem gördü.