Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Mart ayında sona erecek arz kısntısı anlaşmasının uzatılmasının görüşüleceği OPEC toplantısı öncesi, ABD'de özel sektörün açıkladığı verilerin ham petrol stoklarının arttığını göstermesinin ardından düşüşünü üçüncü günde de sürdürdü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki iki seansta yüzde 1.6 düşmesinin ardından yüzde 0.6 daha geriledi. Özel sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü (API) verilerine göre, petrol stokları geçen hafta 1.82 milyon varil arttı. Konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, OPEC üyeleri üretim kısıntısı anlaşmasının 2018 yılının sonuna kadar uzatılmasını desteklerken, Rusya henüz öneriye tahhüdünü belirtmedi.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkeleri ve ortaklarının arz fazlasını daraltmak için üretimkısıntılarını uzatacaklarına ilişkin işaretlerin etkisi ile, Eylül ayının başından bu yana yaklaşık yüzde 22 arttı. OPEC Genel Sekreteri Mohammad Barkindo, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, stokların son beşyılın ortalamasına göre fazlasının Ocak ayından bu yana yarı yarıya azaldığını, ancak halen bu farkın 140 milyon varil olduğunu söyledi.

Sydney'de CMC Markets baş stratejisti Michael McCarthy, "OPEC'in bu noktada petrol fiyatlarında kaydadeğer bir yükseliş olmasını sağlayacak ne söyleyeceğini bilmek zor," dedi ve "Mevcut fiyatlar, anlaşmanın uzatılacağına ilişkin beklentileri yansıtıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 28 sent düşerek, Hong Kong saati ile 09:21'de varil başına 57.71 dolara indi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 36 altındaydı. Fiyatlar Salı günü 12 sent düşerek 57.99 dolardan kapandı.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Salı günü yüzde 0.4 düştükten sonra, 34 sent ya da yüzde 0.5 düşüşle varil başına 63.27 dolara indi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 5.57 dolar primli işlem gördü.