Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol stoklarının üst üste sekizinci hafta düşüştüğünü göstermesi beklenen resmi veriler öncesi, OPEC'in üçüncü en büyük üreticisi İran'daki siyasi gerilim ile birlikte, varil başına 62 doların üzerindeki yükselişini sürdürdü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Pazartesi günü yüzde 0.5 yükseldikten sonra yüzde 1.3 kadar daha değer kazandı. ABD'de Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) Çarşamba günü açıklayacağı verilerin, Bloomberg'in anketine göre, ham petrol stoklarının geçen hafta 3.75 milyon varil düştüğünü göstermesi bekleniyor. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, bir hafta boyunca hükümetin aleyhine protesto gösterilerinin yapılmasına neden olan öfkenin öncülüğünü yaptığı özgürlüklere ve aynı zamanda daha güçlü bir ekonomiye olan ihtiyacı gösterdiğini söyledi.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ce ortaklarının küresel arz fazlasını azaltmak amacıyla üretim kısıntısına gitmesi ile birlikte son beş yılın en iyi yıl başlangıcını gerçekleştirdi. ABD'de petrol sondaj faaliyetleri, üreticilerin aktif petrol sondaj kuyusu sayısında geçen hafta Kasım ayından bu yana en fazla azaltıma gitmesi ile birlikte yavaşlamaya devam etti.

Sydney'de Ayers Alliance Securities baş yatırım yetkilisi Jonathan Barratt, "OPEC arz kısıntıları devam ediyor ve İran'a ilişkin bazı endişeler petrole bir miktar güç veriyor," dedi ve "Sondaj kuyusu sayısı azalıyor, ancak sağlıklı kaya petrolü üretimi fiyatlar için tavan oluşturmaya devam etmeli" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 83 sent yükselerek varil başına 62.56 dolara kadar çıktıktan sonra Hong Kong saati ile 11:35'te 62.22 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 75 üzerindeydi. Fiyatlar Pazartesi günü, geçen hafta yüzde 1.7 artarak 2013'ten bu yana en iyi yıl başlangıcını yaptıktan sonra 29 sent yükselerek 61.73 dolardan kapandı.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Pazartesi günü yüzde 0.2 yükseldikten sonra, 51 sent ya da yüzde 0.8 yükselerek varil başına 68.29 dolara kadar çıktı. Küresel gösterge Brent petrolü, Mart vadeli WTI'a kıyasla 6.02 dolar primli işlem gördü.