Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, bir boru hattının kapanmasının ardından Libya'nın en büyük petrol sahasında üretimin durması ,ile birlikte yükselişini sürdürdü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Cuma günü yüzde 0.4 yükseldikten sonra yüzde 0.8 kadar daha yükseldi. Libya'da Sharara petrol sahasında üretimin protestolar nedeniyle durduğu kaydedildi. Baker Hughes'un Cuma günü açıkladığı verilere göre, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısı yaklaşık 3 yıldır ilk kez 800 seviyesine çıktı.

Petrol, ABD'de artmakta olan üretimin Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu ortaklarının küresel arz fazlasını azaltma amaçlı çabalarını olumsuz etkilemesi ile birlikte Ocak ayında ulaştığı zirvelerine çıkmakta zorluk çekiyor. ABD Başkanı Donald Trump, geçen hafta çelik ve aluminyuma gümrük vergisi koyulacağını açıkladı ve bu açıklama, olası bir ticaret savaşına ilişkin endişelerden dolayı tüm dünyada piyasalarda dalgalanma yarattı.

Devlet destekli Japan Oil, Gas & Metals National Corp.'un baş ekonomisti Takayuki Nogami, "Petrol fiyatları Libya'da üretimin durmasından dolayı sıkılaşmakta olan arza tepki veriyor," dedi ve "Libya'daki küresel risklerin azalacağı düşünülüyordu, ancak bu durum doğru çıkmayacak gibi görünüyor. Sharara sahasında üretim tekrar başlasa bile, diğer bir üretim durma riski sürüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 50 sent kadar yükselerek varil başına 61.75 dolara kadar çıktıktan sonra Tokyo saati ile 10:33'te 61.69 dolara geldi. Kontrat geçen hafta yüzde 3.6 düştü ve son üç haftanın ilk haftalık kaybını gerçekleştirdi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 19 altındaydı.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 50 sent yükselerek varil başına 64.87 dolara çıktı. Kontrat geçen hafta yüzde 4.4 düştü. Küresel gösterge Brent petrolü, Mayıs vadeli WTI'a kıyasla 3.35 dolar primli işlem gördü.